Proiectul de rezoluţie a fost prezentat de mai multe state mici din Oceanul Pacific precum Insulele Solomon, Nauru, Tuvalu şi Samoa. Propunerea a fost adoptată prin consens şi are doar valoare de recomandare. Autorităţile franceze nu au participat la dezbatere.
Potrivit textului proiectului de rezoluţie, populaţia din Polinezia Franceză are dreptul „inalienabil la autodeterminare şi la independenţă".
Rezoluţia deschide calea organizării unui referendum privind statutul Polineziei Franceze.
Mai multe ţări - inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda şi Statele Unite - s-au distanţat de această rezoluţie.
"Această rezoluţie este o ingerinţă flagrantă, o totală lipsă de respect pentru alegerile democratice din Polinezia", a declarat Philippe Lalliot, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, citat de AFP.
"Pe 21 aprilie şi pe 5 mai, alegătorii polinezieni au ales noua componenţă a Parlamentului teritorial. Alegătorii s-au pronunţat cu o largă majoritate în favoarea actualului statut de autonomie", a adăugat Lalliot.
"Rezoluţia neagă voinţa exprimată în mod clar de populaţia polineziană prin sufragiu universal. Parisul este determinat să continue, cu Guvernul din Polinezia franceză, promovarea dezvoltării politice, economice şi sociale a Polineziei Franceze", a mai spus oficialul francez.