Cancelarul german Angela Merkel este considerată "femeia cea mai puternică din lume" dar ea nu a jucat niciodată până în prezent cartea feminină, în cei 33 de ani de carieră politică, relatează AFP. La vârsta de 59 de ani, ea a eliminat nenumăraţi oameni politici, fără să promoveze însă niciodată cauza femeilor.
Dar în timpul campaniei pentru alegerile legislative de duminică, la încheierea cărora ar urma să obţină cel de-al treilea mandat de patru ani, Merkel a surprins ridicând cortina asupra unor aspecte mai personale.
"Cancelarul lucrează la modificarea imaginii sale, având în mare parte ca destinatar electoratul feminin, şi vrea să transforme "Merkel maşina care rezolvă criza din zona euro" într-un oficial politic cu faţă umană", afirmă săptămânalul Der Spiegel.
Potrivit jurnalistei şi scriitoarei Bascha Mika, Merkel a întors în favoarea sa apelativul sexist "Mutti".
"Ea a profitat de ceea ce era o insultă şi a făcut din aceasta o imagine de mamă a naţiunii, care vă preia grijile, care are totul sub control", comentează ea pentru AFP.
"Cred că este ingenios dar şi nefast, deoarece ea îi tratează pe alegători ca pe nişte copii, le spune "nu vă faceţi griji, mă ocup eu de tot", este gradul cel mai înalt al depolitizării", continuă Mika.
Rivalii lui Merkel o acuză periodic că sufocă dezbaterile spinoase, despre o eventuală intervenţie militară în Siria sau despre o reducere a datoriei Greciei, spre exemplu, pentru a adormi electoratul.
Merkel a acordat în mai un interviu revistei pentru femei Brigitte, dezvăluind că este atrasă de "ochii frumoşi" ai bărbaţilor sau glumind despre "capacitatea sa de cămilă" de a stoca energie pentru nopţile lungi nedormite la Bruxelles.
Cu această ocazie, ea a rezumat: "nu sunt o feministă, dar sunt un exemplu interesant de model feminin".
Dacă până în prezent nu a încercat să joace "cartea feminină" este pentru că îi este total străină, deoarece a crescut într-o "democraţie populară", unde rolurile sociale erau mult mai puţin definite de sex decât în vest, potrivit lui Mika.
"Spre deosebire de Hillary Clinton sau Margaret Thatcher, care erau nevoite să le ţină piept bărbaţilor, ea poate să se comporte cu duritate sau răceală, dar fără să fie nevoită să o arate", analizează ea. "Este o femeie puternică, pur şi simplu".
"Femeile originare din Germania de Est au tendinţa de a fi fermecător de pragmatice", adaugă ea.