Antena 3 CNN Externe Lovitură pentru Netanyahu. Evreii ultraortodocşi trebuie să fie recrutați în armata israeliană

Lovitură pentru Netanyahu. Evreii ultraortodocşi trebuie să fie recrutați în armata israeliană

Lovitură pentru Netanyahu. Evreii ultraortodocşi trebuie să fie recrutați în armata israeliană
Ultra-ortodocşii consideră excepţiile ca existenţiale pentru păstrarea tradiţiilor lor. Foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2024   •   13:03

Bărbaţii evrei ultraortodocşi trebuie şi ei să fie obligaţi să servească în armata israeliană, a stabilit marţi cea mai înaltă instanţă a ţării într-o decizie unanimă - transmit DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.

Cei nouă judecători ai Curţii Supreme de la Ierusalim au decis că nu există niciun temei juridic pentru exceptarea ultraortodocşilor de la serviciul militar obligatoriu şi au aprobat două petiţii care au solicitat recrutarea lor imediată. Hotărârea implică aproximativ 63.000 de bărbaţi.

"În toiul unui război dificil, povara inegalităţii este mai acută ca oricând şi necesită o soluţie", a declarat instanţa în hotărârea sa.

Decizia are potenţialul de a diviza coaliţia de guvernare a premierului Benjamin Netanyahu, deoarece partidele religioase stricte resping recrutarea tinerilor din comunităţile lor.

Liderii acestor partide s-au declarat dezamăgiţi de decizie, dar nu au ameninţat imediat guvernul.

Majoritatea evreilor israelieni sunt obligaţi prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani, timp de trei ani pentru bărbaţi şi doi ani pentru femei. Membrii minorităţii arabe din Israel, care reprezintă 21% din populaţie, sunt scutiţi, deşi unii dintre ei servesc, iar studenţii evrei ultraortodocşi de la seminar au fost scutiţi în mare parte de zeci de ani.

Legea care reglementează scutirea elevilor de seminar a expirat anul trecut, dar guvernul a continuat să le permită acestora să nu servească. Curtea Supremă a hotărât că, în absenţa unui nou temei juridic pentru scutire, statul trebuie să îi recruteze. Hotărârea interzice, de asemenea, ca seminariile să primească subvenţii de la stat dacă studenţii evită serviciul în mod nejustificat.

Armata israeliană a avertizat recent cu privire la o lipsă severă de soldaţi în timp ce luptă în războiul din Gaza şi se confruntă cu o posibilă escaladare a ostilităţilor cu miliţia Hezbollah din Liban.

Ultra-ortodocşii consideră excepţiile ca existenţiale pentru păstrarea tradiţiilor lor.

"Nu există niciun judecător care să înţeleagă valoarea studiului Torei şi contribuţia sa la poporul Israel de-a lungul generaţiilor", a declarat deputatul ultra-ortodox Moshe Gafni, care conduce puternica Comisie parlamentară pentru finanţe, referindu-se la studiul cărţilor sfinte ale iudaismului.

Partidele de opoziţie au salutat hotărârea.

"Nu este nimic evreiesc în eschivarea de la serviciul militar", a declarat deputatul opoziţiei şi fost ministru al apărării Avigdor Lieberman.

Renunţarea la recrutare menţine o parte a comunităţii în seminarii şi în afara forţei de muncă, împiedicând creşterea economică şi punând o povară socială pe contribuabilii din clasa de mijloc.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Turiști români din Turcia, evacuați din hoteluri din cauza incendiilor
x close