Şeful Bisericii Catolice din Australia, care va participa la Conclavul de alegere a a unui nou papă, l-a criticat în mod dur pe Papa Benedict al XVI-lea joi, înaintea demisiei, reproşându-i o renunţare care "destabilizează" şi incapacitatea de a realiza unitatea catolicilor, relatează AFP.
Cardinalul George Pell, electorul australian în Conclavul ce se va reuni în martie pentru desemnarea unui nou Suveran Pontif, a apreciat că "guvernarea nu era punctul forte" al lui Benedict al XVI-lea.
"Prefer pe cineva care să poată să conducă Biserica şi să o adune un pic", a declarat el pentru televiziune, citând în special ca un punct negru al pontificatului lui Joseph Ratzinger scandalul cunoscut sub numele de "VatiLeaks", care discreditează Curia romană.
"Cred că guvernarea (Vaticanului) este asigurată de către majoritatea celor care se află în jurul Papei, iar acest lucru nu a fost întotdeauna strălucitor. Nu dezvălui nimic, aceasta este o opinie larg răspândită", a subliniat cardinalul într-un alt interviu, difuzat de postul de radio al Vaticanului.
George Pell a criticat, de asemenea, demisia lui Benedict al XVI-lea - primul Papă care face acest gest în mod deliberat în ultimele şapte secole - care, în opinia sa, creează un precedent supărător.
"Cei care, de exemplu, vor fi în dezacord cu un viitor papă, vor fi tentaţi să lanseze o campanie pentru a îl determina să demisioneze", a sugerat cardinalul australian.
Anunţându-şi retragerea la 11 februarie, Papa german "ştia bine că este vorba despre o ruptură cu tradiţia, un lucru un pic destabilizator", a apreciat Pell.
Succesorul său, a continuat cardinalul australian, va trebui să "păstreze tradiţia, atât în credinţă, cât şi în morală, care au fost atacate". Viitorul papă va trebui, de asemenea, să dea dovadă de o "solidă experienţă pastorală într-o dioceză şi să fie capabil să ridice moralul Curiei romane, poate chiar să consolideze disciplina", a continuat el.