Un lot de vaccin împotriva gripei AH1N1 a fost retras din câteva zone ale Canadei. Autorităţile au luat această decizie după ce mai multe doze de vaccin au provocat alergii grave. De altfel, nu este prima dată când medicii din Canada se confruntă cu astfel de probleme. De la sfârşitul lunii octombrie, atunci când a început campania de vaccinare în această ţară, au fost înregistrate mai multe cazuri de reacţii adverse.
Aproape jumătate din provinciile canadiene au luat decizia de a interzice un anumit tip de vaccin împotriva gripei AH1N1, după ce şase persoane au semnalat alergii severe în urma administrării dozei.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este vorba despre un lot de 172.000 de doze, fabricat de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline. Produsul care provenea din acest lot a provocat, printre altele, şi reacţii care afectează inima şi plămânii.
La începutul acestei luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, anunţa că a fost semnat memorandumul prin care Guvernul aprobă achiziţionarea a 500.000 de doze de vaccin anti-AH1N1 destinate copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani. Firma de la care urma să se achiziţioneze vaccinul pentru copii era aceeaşi ca şi în cazul lotului retras din Canada. Ulterior, însă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că s-a renunţat la achiziţionarea acestui vaccin.
În Canada, unde vaccinarea a început la sfârşitul lunii octombrie, au fost înregistrate multe cazuri de reacţii adverse la vaccinul împotriva gripei noi. Victima a fost şi un copil de numai un an. Potrivit ultimului bilanţ al OMS, în Canada, gripa nouă a făcut 250 de victime şi aproape 7.000 în întreaga lume.
În România, vaccinarea împotriva gripei noi va începe pe 26 noiembrie. Prioritate vor avea medicii, soldaţii, poliţiştii, elevii de liceu şi studenţii. Preşedintele, parlamentarii şi miniştrii nu vor fi vaccinaţi împotriva A-H1N1, în prima serie.
Antena3.ro