Antena 3 CNN Externe Londra. Terminal al aeroportului Heathrow - evacuat

Londra. Terminal al aeroportului Heathrow - evacuat

Londra. Terminal al aeroportului Heathrow - evacuat
03 Iul 2007   •   15:16

Un terminal al aeroportului londonez Heathrow a fost evacuat de urgenţă după descoperirea unui pachet suspect. Deocamdată poliţia britanică nu a făcut vreo declaraţie referitor la această ultimă alertă. Este cel de-al patrulea moment de maximă tensiune pentru Scotland Yard. După o detonare controlată a unei maşini suspecte în Glasgow precum şi a unui pachet într-o staţie de metrou londoneză, poliţiştii inspectează un alt vehicul în cartierul financiar al Capitalei. Londra este împânzită de poliţişti care inspectează orice maşină sau obiect suspect. Numărul celor arestaţi în legătură cu atentatele eşuate din Marea Britanie a ajuns la 8, şapte dintre ei de profesie medici. Ultimul suspect a fost arestat tocmai în Australia. Este vorba despre un bărbat de origine indiană.

Marţi un pachet suspect a fost detonat controlat de poliţie în apropiere de staţia de metrou Hammersmith, din vestul Londrei. O altă maşină a fost detonată în cursul zilei, în faţa unei moschei din Glasgow. Echipele de pirotehnişti au procedat, marţi, în jurul orei 05.00 - 07.00 ora României - la o nouă explozie controlată a unui vehicul suspect parcat în apropierea unei moschei din Glasgow, a anunţat poliţia scoţiană, citată de AFP. Poliţia din Strathclyde a subliniat că ?nimic nu permite sugerarea vreunei legături? între acest incident şi atentatele eşuate de vineri, din centrul Londrei, şi de sâmbătă, de pe aeroportul din Glasgow. Echipele de genişti au fost chemate în timpul nopţii la moscheea Forth Street, din cartierul Pollokshields, în sudul oraşului Glasgow. Zona din jurul moscheii a fost închisă, însă locuitorii nu au fost evacuaţi, a precizat poliţia.

Medic arestat pentru terorism în Australia
Cea de-a opta persoană suspectată de implicare în atentatele dejucate din Marea Britanie a fost reţinută în oraşul australian Brisbane. Potrivit autorităţilor, acesta este medic. Un alt doctor este interogat de poliţie. În acelaşi timp, autorităţile britanice şi-au concentrat atenţia pe cel puţin 3 medici suspectaţi de implicare în tentativele de atac din Londra şi din Glasgow.

Anchetatorii au identificat un medic irakian ca fiind unul dintre cei doi indivizi aflaţi în vehiculul care a distrus un terminal al aeroportului din Glasgow şi bănuiesc că tot cei doi au parcat şi cele două vehicule încărcate cu substanţe explozibile în centrul capitalei Regatului.

Numele bărbatului în vârstă de 27 de ani care a fost arestat în Brisbane nu a fost dat publicităţii. Tânărul a fost arestat în timp ce încerca să părăsească Australia, cu destinaţia Singapore. Premierul statului australian Queensland nu a oferit informaţii despre presupusele legături dintre suspect şi complotul terorist din Marea Britanie şi nici despre naţionalitatea sa.

Oficialul a adăugat însă că au fost emise mandate de arestare şi pe numele altor persoane. Potrivit unor surse oficiale britanice, doi medici originari din Orientul Mijlociu, un iordanian de origine palestiniană şi un irakian figurează printre cele 7 persoane reţinute în Marea Britanie în legătură cu atentatele dejucate. Medicul iordanian Mohammed Asha este considerat creierul complotului. Medicul a emigrat în Marea Britanie în 2005, împreună cu soţia sa, arestată şi ea în prezent.

Asha lucra la spitalul Stoke-on-Trent. Un al doilea medic suspect, irakianul Bilal Abdulla, este unul dintre autorii atentatului dejucat din Glasgow şi era angajat al spitalului Royal Alexandra, unde este spitalizat în prezent. Al treilea medic, a cărui origine nu este cunoscută, locuieşte în apropiere de casa medicului palestinian. Poliţiştii au detonat luni un dispozitiv găsit în apropierea spitalului de lângă Glasgow, unde este internat Abdulla. Autorităţile britanice au anunţat că dispozitivele explozive care urmau să fie detonate la Londra şi Glasgow au fost fabricate în Scoţia.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close