Un fost ofiţer de informaţii britanic susţine că oficialii britanici au decis, în 2001, să nu participe la discuţii cu oficiali americani despre o schimbare de regim în Irak.
Peter Ricketts, acum secretar în cadrul Ministerului de Interne de la Londra, a depus mărturie în faţa comisiei care urmează a stabili rolul Marii Britanii în războiul din Irak.
Ricketts a declarat că oficialii de la Londra ştiau cu luni înainte de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 că administraţia Bush face presiuni pentru înlăturarea liderului irakian. El a amintit retorica SUA- în special un articol al consilierului de securitate naţională de atunci Condoleezza Rice ce vorbea despre înlăturarea lui Saddam - dar a precizat că nu părea a fi proiectului unui plan de operaţiuni.
Guvernul lui Tony Blair s-ar fi distanţat de poziţia americană deoarece ştia că este ilegală.
De asemenea, serviciile de informaţii britanic au respins acuzaţiile lansate de administraţia SUA că liderul irakian ar avea legături cu Osama bin Laden.
Sir William Patey, pe atunci şef al departamentului pentru Orientul Mijlociu al ministerului de Externe, arăta că a cerut oficialilor din minister să facă o analiză despre opţiunile pentru Irak, după atacurile din 11 septembrie asupra SUA, inclusiv schimbarea de regim. "Le-am respins la acea vreme deoarece nu avea bază legală," arăta Patey în faţa comisie de anchetă.
Oficialii au mai arătat că până în martie 2002 nu exista o aplecare la Londra spre o acţiune militară în Irak.
Comisia de anchetă va audia zeci de oficiali pe parcursul unui an, inclusiv fostul premier Tony Blair. Două anchete anterioare pe aceeaşi temă au fost catalogate de critici ca fiind superficiale.
Preşedintele comisiei John Chilcot a precizat că aceasta este "apolitică şi independentă" iar audierile vor fi publice pe cât posibil. Un raport va fi publicat în 2010.
Antena3.ro