Antena 3 CNN Externe Londra lansează reformarea sistemului politic

Londra lansează reformarea sistemului politic

Londra lansează reformarea sistemului politic
06 Iul 2010   •   08:29

 


Coaliţia la guvernare din Marea Britanie a anunţat o serie de reforme politice, începând cu un referendum asupra sistemuui de vot, ce va testa coeziunea dintre conservatori şi liberal democraţi.

 

Vicepremierul Nick Clegg, liberal democrat, arăta că va fi supus atenţiei parlamentului un act ce propune un referendum pentru 5 mai 2011, pentru a păstra actualul sistem cu primul ia postul sau a se trece la Votul Alternativ (AV).

De asemenea a anunţat intenţia de a reduce numărul de parlamentari la 600 de la 650, schimbarea regulilor de dizolvare a parlamentului şi fixarea termenului legislativ la cinci ani în loc de a lăsa premierul să aleagă o dată convenabilă pentru alegeri.

Actele vor avea de discuţii aprinse în parlament deoarece unele măsuri vor avea un impact profund.

Referendumul asupra AV va pune guvernul într-o poziţie ciudată deoarece liberal democraţii, parteneri minoritari de guvernare, susţin proiectul în timp ce conservatorii premierului David Cameron se opun.

Votul primul-obţine-postul, în care candidatul cu mai multe voturi câştigă circumscripţia indiferent dacă are 50 procente a favorizat partidele mare, conservatorii şi laburiştii, marginalizându-I pe liberal democraţi.

Conform AV, dacă niciun candidat nu are 50 la sută, preferinţele secundare ale alegătorilor sunt redistribuite până ce un candidat are majoritatea.

Controversată va fi şi legea de modificare a modului cum poate fi dizolvat parlamentul şi demis guvernul.

Clegg a anunţat că s-a renunţat la planul de a face mai dificilă o moţiune de cenzură contra guvernului cu 55 la sută din parlamentari în loc de 50 procente.

Încă va fi sufficient sprijinul a 50 procente pentru un vot de neîncredere. Totuşi, premierul nu trebuie să demisioneze imediat şi să se organizeze alegeri. El va avea 14 zile pentru a veni cu un nou guvern în încercarea de a primi un vor de susţinere.

O măsură separată va permite parlamentului să se autodizolve cu votul a două treimi.

 

Antena3.ro

 

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close