Marea Britanie a anunţat că a epulzat un diplomat israelian pentru folosirea "intolerabilă" a unor paşapoarte britanice în cazul uciderii unui şef Hamas, într-un nou pas de escaladare a tensiunii pe marginea acestei crime.
Ambasadorul israelian la Londra arăta că statul evreu este ?dezamăgit" de decizie.
Secretarul britanic de Externe, David Miliband, declara că au existat "motive puternice" pentru a arăta că Israel este vinovat pebtrz falsurile folosite de echipa ce l-a asasinat pe Mahmud al-Mabhuh la Dubai în ianuarie.
"Am cerut ca un membru al ambasadei Israelului să fie retras din Marea Britanie ca rezultat a acestei chestiuni," a declarat acesta parlamentarilor.
"Există motive puternice să credem că Israel este responsabil pentru falsificarea paşapoartelor britanice. Guvernul tratează această chestiune foarte serios. O asemenea folosire neadecvată a paşapoartelor britanice este intolerabile," preciza ministrul.
Miliband nu a menţionat rolul diplomatului expulzat şi a respins propunerile ca ambasadorul să fie cel expulzat, deşi presa de la Londra menţionează că angajatul ambasadei era principalul agent Mossad din Marea Britanie.
Hamas a salutat decizia de la Londra şi şi-a exprimat speranţa că liderii israelieni vor fi aduşi, în cele din urmă, în faţa tribunalului pentru acest caz.
Londra a convocat ambasada israeliană pentru prima dată pentru a discuta cazul din Dubai, în februarie, după ce poliţia arabă a publicat fotografiile şi numele deţinătorilor de paşapoarte care au făcut parte din echipa de asasini.
Suspecţii au folosit identităţile a 12 persoane din Marea Britanie, dar şi a unora din Irlanda, Franţa, Australia şi Germania. Interpol a emis mandate de arestare pentru 27 de suspecţi.
Anunţul expulzării a venit după ce ambasadorul Israelului la Londra, Ron Prosor, a fost convocat luni la ministerul de Externe şi informat despre ancheta Agenţiei britanice de Crimă Organizată- SOCA.
Statul evreu susţine că nu există nicio dovadă în susţinerea acuzaţiilor la adresa agenţiei sale de spionaj, Mossad.
Miliband arăta că SOCA a stabilit că cei 12 deţinători de paşapoarte britanice identificaţi de poliţia din Dubai "sunt victime complet inocente a unui fur de identitate".
Paşapoartele au fost copiate "când au fost înmânate pentru inspecţie unor indivizi care aveau legături cu Israel, fie în Israel sau în alte state", în urma unor ?controale? mai amănunţite la aeroporturi, care au durat circa 20 de minute .
"Având în vedere că este o operaţiune foarte sofisticată în care au fost făcute falsuri de înaltă calitate, guvernul apreciază că este foarte probabil că falsurile au fost făcute de un serviciu de informaţii de stat" .
Milliband a mai precizat că a amendat sfaturile de călătorie spre Israel, avertizând turiştii britanice de riscul unui furt de identitate.
Antena3.ro