Consiliul local din oraşul american Seattle, situat în statul Washington din nordul SUA, a votat pentru amendarea, începând din 2015, a firmelor şi a locuitorilor care aruncă resturile alimentare la coşurile de gunoi, relatează
BBC News Online.
Potrivit noilor legi, gospodăriile vor fi amendate cu un dolar în cazul în care containerele lor de gunoi vor conţine mai mult de 10 la sută resturi alimentare, iar firmele şi clădirile de locuinţe vor fi amendate cu 50 de dolari.
În conformitate cu normele actuale, persoanele care locuiesc în case pentru o singură familie sunt încurajate dar nu şi obligate să arunce deşeurile alimentare în cutii de compost. Compostul este un material care poate fi folosit ca îngrăşământ natural, evitând astfel necesitatea folosirii îngrăşămintelor chimice.
Oraşul reciclează 56 la sută din deşeuri dar vrea să ajungă la 60 la sută până în 2015. Seattle este al doilea oraş după San Francisco ce face obligatoriu procesul de compostare a deşeurilor organice. Un raport al Consiliului pentru Protejarea Resurselor Naturale arată că americanii aruncă 40 la sută din alimente şi doar 5 la sută din acestea pot fi transformate în compost, potrivit Agenţiei pentru protejarea mediului (EPA) din Statele Unite.
Municipalitatea va începe să emită avertismente începând cu 1 ianuarie 2015, urmând ca de la 1 iulie să fie emise şi amenzi, potrivit ordonanţei, adoptate în unanimitate.
Potrivit noilor norme, atunci când agenţii de salubritate din Seattle văd prea multă mâncare într-un coş de gunoi, vor nota acest lucru într-un sistem computerizat şi amenda va fi adăugată facturii pentru ridicarea gunoiului, a anunţat presa locală. Clădirile cu mai multe etaje şi firmele vor trebui să îşi limiteze şi ele risipa de alimente, dar vor primi două avertismente înainte de a fi amendate, scrie cotidianul Seattle Times. Oficialii din Seattle susţin că nu se aşteaptă ca programul să aducă bani la bugetul local, ci să atragă atenţia asupra colectării selective a deşeurilor.