Antena 3 CNN Externe Locuitorii Barcelonei au aruncat cu apă în turiștii din oraș și au strigat la ei: „Duceți-vă acasă!”

Locuitorii Barcelonei au aruncat cu apă în turiștii din oraș și au strigat la ei: „Duceți-vă acasă!”

turist
Mii de persoane au ieșit în stradă și au manifestat la Barcelona împotriva turismului excesiv. Sursă foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2024   •   07:00

Mii de persoane au ieșit în stradă și au manifestat, la Barcelona, împotriva turismului excesiv.

Sub sloganul: „Destul este destul! Să punem limite turismului", în jur de 2.800 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au mărşăluit sâmbătă la Barceloina pentru a cere o schimbare a modelului economic pentru oraş, cel mai vizitat din ţară, relatează Daily Mail.

În imaginile surprinse în orașul spaniol, în weekend, se observă cum vizitatorii din zone turistice populare sunt stropiți cu pistoale cu apă și mulțimi de protestatari scandează „Duceți-vă acasă!”.

Criticii turismului excesiv denunţă în principal efectul acestuia asupra preţurilor locuinţelor. Chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, potrivit Primăriei Barcelonei -, dar şi consecinţele sale nefaste asupra companiilor locale, mediului şi condiţiilor de muncă ale angajaţilor locali.

În Barcelona au fost peste 12 milioane de turişti anul trecut, potrivit consiliului municipal.

Pentru a facilita găsirea unei locuinţe pentru rezidenţi, Primăria a anunţat recent că doreşte să pună capăt închirierii apartamentelor pentru turişti până în 2029.

De la Insulele Baleare la Insulele Canare, trecând prin marile oraşe turistice din Andaluzia, cum ar fi Malaga, numărul mişcărilor anti-turism din Spania este în creştere.

A doua cea mai populară destinaţie turistică din lume, după Franţa, Spania a primit anul trecut un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini. Cea mai vizitată regiune a fost Catalonia, cu 18 milioane de vizitatori, urmată de Insulele Baleare (14,4 milioane) şi Insulele Canare (13,9 milioane).

Turismul în Spania reprezintă 12,8% din PIB şi asigură 12,6% din locurile de muncă.

×
Subiecte în articol: Barcelona protest turism excesiv
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close