În timpul vizitei sale în Coreea de Sud, Austin (foto) a fost întrebat despre planurile SUA de a răspunde unei potențiale agresiuni a Rusiei la frontiera cu Ucraina.
"Ce vom face va fi ca parte a unei comunități internaționale. Totuși, cazul cel mai bun este acela în care nu vom vedea o incursiune a Uniunii Sovietice în Ucraina", a răspuns înaltul demnitar american, conform FoxNews, care citează Reuters.
Uniunea Sovietică, formată în jurul Rusiei după destrămarea fostului imperiu țarist, ca urmare a revoluției bolșevice din 1917, s-a destrămat, la rândul său în mod oficial în data de 21 decembrie 1991.
Rusia și 9 dintre cele 15 foste republici sovietice formează în prezent Comunitatea Statelor Independente.
Fostele republici care au ales independența față de Moscova sunt țările baltice (Estonia, Letonia, Lituania), Georgia și Ucraina.
Ucraina, de la care Moscova a anexat în 2014 peninsula Crimeea, a semnalat de câteva săptămâni că Moscova a mobilizat circa 90.000 de soldați la frontieră.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a vorbit recent, la rândul său, despre "dovezi" că Vladimir Putin a făcut planuri pentru o nouă incursiune în Ucraina.
El a avertizat că eforturile Moscovei de a destabiliza Kievul nu vor rămâne nepedepsite și orice acțiune militară va avea consecințe grave.
Reprezentații SUA și ai NATO au spus, într-o reuniune desfășurată în capitala letonă, Riga, că "Rusia va plăti un preț mare pentru orice nouă agresiune militară împotriva Ucrainei."