În ultimele ore, mai mulți parlamentari i-au cerut demisia lui Truss, după o întâlnire cu personalități de rang înalt ale formațiunii conservatoare.
Într-o declarație susținută din fața reședinței din Downing Street, Truss a precizat că se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul și că l-a informat în acest sens pe Regele Charles al III-lea.
Ea a amintit că a preluat șefia guvernului într-un moment "de mare instabilitate economică și internațională".
"Având în vedere situația actuală, recunosc că nu îmi pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator", a spus Liz Truss.
"Demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator", a adăugat ea, anunțând că va asigura conducerea interimară a guvernului.
Alegeri pentru șefia Partidului Conservator britanic, săptămâna viitoare
Liz Truss a arătat că s-a întâlnit în cursul zile cu Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922, structura responsabilă cu procesul de desemnare a viitorului lider conservator și, implicit, a noului prim-ministru britanic.
Truss și Grady au convenit că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului în decursul săptămânii viitoare.
Câștigătorul cursei electorale interne ar urma să devină al treilea premier al Marii Britanii în decurs de doar un an.
Ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în Guvernul și în Parlamentul britanic
- Numărul parlamentarilor conservatori care i-au cerut lui Truss să demisioneze s-a dublat, practic, de miercuri până joi;
- Suella Braverman și-a anunțat, miercuri, demisia din funcția de Secretar al Afacerilor Interne. Presa britanică a speculat că Braverman a fost, de fapt, demisă;
- Piețele și investitorii au continuat să-și manifeste neîncrederea în conducerea exercitată de Truss, după ce aceasta l-a demis, săptămâna trecută, pe Kwasi Kwarteng, ministrul de Finanțe, autor al unui set de măsuri fiscale controversate.
Cu nici o zi în urmă, Truss declara: "Lupt, nu cedez!" Asemănări cu sfârșitul politic al lui Boris Johnson
"Sunt o luptătoare, nu cedez", spunea, miercuri, Liz Truss, șefa guvernului britanic, în încercarea de a-și reafirma autoritatea asupra Partidului Conservator.
Presa internațională nota că Truss este contestată atât în sânul formațiunii de guvernământ, cât și de către opoziția laburistă.
Cota ei de încredere s-a apropiat de cea a predecesorului Boris Johnson, înainte ca acesta să fie constrâns să demisioneze de propriii săi colegi din Partidul Conservator.
La numai șase săptămâni de când a ajuns în reședința din Downing Street 10, Truss a fost nevoită să renunțe la programul economic care prevedea reducerea fiscalității, iar unii din parlamentarii conservatori au cerut deja să fie înlocuită.
Truss a recunoscut că planul ei radical a mers "prea departe și prea repede".
Sondaj: Peste jumătate dintre britanici s-au pronunțat pentru plecarea lui Liz Truss
Mulți investitori s-au comportat ca atare, vânzând masiv lire sterline și obligațiuni de stat britanice, fapt care a provocat prăbușirea cursului lirei și a valorii titlurilor respective.
În acest context, 53% dintre alegătorii britanici au optat pentru ca Liz Truss să demisioneze din funcția de prim-ministru, iar 80% dintre ei au acuzat guvernul de creșterea costului vieții, arată un sondaj Ipsos.
Doar 20% au estimat că Truss trebuie să își continue mandatul.
În lunile care i-au precedat demisia, fostul premier Boris Johnson înregistra scoruri similare în sondaje, între 50% și 59% dintre cei chestionați spunând acesta că ar trebui să plece din fruntea guvernului.
Sondajul Ipsos publicat miercuri a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane în intervalul 14-17 octombrie, reușind să surprindă și efectele produse de demiterea ministrului britanic de Finanțe, săptămâna trecută.