Într-un interviu pentru rețeaua americană CBS, semnalat de Sky News, liderul ucrainean a indicat ordinea în care vor decurge aceste atacuri.
Potrivit lui Zelenski, primul pe listă după Ucraina va fi Kazahstan.
Logica din spatele potențialelor agresiuni este aceea că Putin va încerca, prioritar, să readucă în sfera de influență a Moscovei foștii sateliți din vremea URSS.
"Pentru el, noi suntem un satelit al Federației Ruse. În acest moment, suntem noi, Ucraina, apoi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puțin jumătate din Germania", a estimat Zelenski.
Kazahstanul și statele baltice - Letonia, Estonia și Lituania - au făcut efectiv parte din Uniunea Sovietică înainte de prăbușirea acesteia, în 1991.
Polonia, la fel ca și România, a făcut parte din blocul statelor comuniste aflate sub controlul URSS până în 1989, anul în care a început procesul de fărâmițare a "Cortinei de fier".
De asemenea, fosta Republică Democrată Germană - jumătatea estică a Germaniei - s-a aflat sub controlul efectiv al sovieticilor, ca stat satelit.
Germania de est și Germania de vest s-au reunificat în 1990, cu aproximativ un an înainte de dispariția URSS.
Zelenski: SUA vor trebui să apere țările NATO dacă războiul lui Putin se întinde în Europa
În interviul pentru CBS, Volodimir Zelenski a avertizat că Statele Unite nu sunt "imune" la războiul pe scară largă planificat de regimul lui Vladimir Putin.
"Această agresiune și armata lui Putin pot cuprinde Europa, iar atunci cetățenii Statelor Unite, soldații Statelor Unite, vor trebui să protejeze Europa, deoarece SUA sunt membre NATO", a estimat el.
Potrivit președintelui de la Kiev, forțele ucrainene au reușit să stabilizeze frontul în urma ofensivei ruse din timpul iernii. El a subliniat însă că soldații săi au nevoie de noi muniții înaintea unei alte ofensive rusești, anticipate către sfârșitul primăverii acestui an.
În acest context, Zelenski a abordat și problema pachetului de ajutor militar din SUA, blocat de câteva luni în Congres de republicanii controlați de fostul președinte Donald Trump.
Pachetul prevede 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, însă Zelenski arată că cea mai mare parte a acestor bani rămâne în Statele Unite.
"Să fim sinceri, în majoritatea cazurilor cel puțin 75% - 80% din banii care sunt alocați de Congres rămân, de fapt, în SUA. Muniția ajunge la noi, dar producția are loc acolo, cu bani care rămân în SUA și taxe plătite în SUA", a explicat el.
Foto principală: Artileriști ucraineni fotografiați în martie 2024 pe linia frontului în zona orașului Avdiivka, pe care rușii l-au capturat cu o lună înainte
Foto interior: președintele ucrainean Volodimir Zelenski în vizită pe linia frontului în zona orașului Sumî, la Brigada 117 de Apărare Teritorială, 27 martie 2024