Încălzirea globală contribuie decisiv la răspândirea bolilor letale în lume, informează "Times Online". Cercetătorii consideră că monitorizarea bolilor din lumea sălbatică este esenţială pentru prevenirea îmbolnăvirii oamenilor. În unele zone ale lumii, sistemele de monitorizare au dus la salvarea a numeroase vieţi prin campanii de vaccinare a locuitorilor. William Karesh, reprezentantul WCS, a declarat că este din ce în ce mai îngrijorat în legătură cu efectul negativ pe care schimbările climatice îl au în răspândirea bolilor mortale.
Răspândirea bolilor este influenţată, în principal, de temperaturile din ce în ce mai ridicate care prelungesc viaţa agenţilor patogeni. Printre bolile de pe listă sunt incluse holera, a cărei răspândire este favorozată de temperaturile crescute şi babesioza, care este purtată şi răspândită de căpuşi.
Acestea sunt cele 12 boli incluse pe lista întocmită de experţii Societăţii pentru Conservarea Vieţii Sălbatice:
1. Gripa aviară- schimbările climatice pot determina păsările care poartă virusul să migreze în zone noi şi să răspândească virusul.
2. Babesioza - boală asemănătoare malariei, cu răspândire rapidă în Africa de Est. Numele maladiei vine de la bacteriologul român Victor Babeş, cel care a descoperit clasa de paraziţi care provoacă boala.
3. Holera. Răspândirea acestei boli este favorizată de încălzirea globală.
4. Ebola - numeroşi oameni, dar şi populaţii întregi de gorile şi cimpanzei au murit în ultimii ani din cauza acestei boli.
5. Paraziţii intestinali- afectează atât oamenii, cât şi animalele.
6. Boala Lyme - răspândire rapidă în Statele Unite şi Canada
7. Ciuma
8. Febra roşie
9. Tuberculoză
10. Febra galbenă
11. RVF (Rift Valley Fever) - identificată în teritorii largi din Africa şi Orientul Mijlociu
12. Boala somnului - răspândită de musca Ţeţe
Antena3.ro