Cele 256 de pagini ale Tratatului de reformă reiau, în mare parte, textul Constituţiei Europene, dar fără a folosi această denumire respinsă de aşa-numiţii ?eurosceptici?. După ani de zile de dezbateri pe tema Tratatului, majoritatea ţărilor membre cred că a venit momentul să se depăşească această etapă. Preşedintele Comisiei Europene este, prin urmare, încrezător în succesul reuniunii din capitala portugheză.
Pentru a obţine consensul, negociatorii Tratatului au făcut mai multe concesii Franţei şi Olandei, care au respins Constituţia, Marii Britanii şi altor ţări ?eurosceptice?. Polonia, Austria şi Italia şi-au menţinut totuşi obiecţiile până în ultimul moment. Guvernul de la Varşovia contestă mecanismul de vot prevăzut în tratat şi doreşte să poată bloca, temporar, deciziile cu care nu este de acord.
Austria cere dreptul de a limita numărul studenţilor străini în universităţile sale. Italia nu acceptă noua repartizare a mandatelor în Parlamentul European, care i-ar reduce numărul de deputaţi. Dar se speră că nici una din aceste obiecţii nu va bloca aprobarea Tratatului. Documentul ar putea fi semnat, oficial, în decembrie. Statele membre vor avea la dispoziţie un an pentru a-l ratifica. Tratatul ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2009.
Antena 3