Asta înseamnă că, la nivelul zilei de joi, o liră valora aproximativ 6,4 cenți (0,064 dolari americani).
Evoluția a venit după ce Banca Centrală a Turciei a redus dobânda-cheie de la 15% la 14%, în contextul presiunilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, care consideră că un nivel scăzut al ratei dobânzii stimulează economia, notează BBC.
Este o opinie contrazisă de teoriile economice clasice, remarcă sursa citată.
Scăderea de un punct procentual, decisă joi, a fost anticipată de analiștii pieței.
Este a patra reducere în patru luni.
Imediat după anunțarea măsurii, lira a scăzut la 15,5 unități pentru un dolar și a continuat să se deprecieze dincolo de acest nivel.
Într-un comunicat al Băncii Centrale turce, decizia de joi este comparată cu măsurile luate de alte bănci centrale, care au ținut dobânzile scăzute în timpul pandemiei, pentru a ajuta la stimularea creșterii economice.
În ultimul an, rata inflației în Turcia a urcat peste 21%, distrugând planurile de economisire și cheltuieli pentru majoritatea populației acestei țări cu 84 de milioane de locuitori.
În termeni nominali, lira a pierdut până în prezent 50% din valoarea sa față de dolar, remarcă CNBC.
În mod normal, băncile centrale majorează ratele de dobândă pentru a combate creșterea prețurilor, însă președintele turc consideră că astfel de intervenții reprezintă "mama și tatăl tuturor relelor", amintește BBC.
Deși Banca Centrală turcă a încercat să stopeze deprecierea monedei naționale vânzând dolari contra lire, analiștii consideră că rezervele sale valutare sunt insuficiente pentru a opri declinul.