Antena 3 CNN Externe Limba română i-a scos din minţi pe comunişti la Chişinău | Scandal şi violenţe la dezbaterea legii care aplică o decizie a Curții Constituționale

Limba română i-a scos din minţi pe comunişti la Chişinău | Scandal şi violenţe la dezbaterea legii care aplică o decizie a Curții Constituționale

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:35 02 Mar 2023 Modificat la 18:04 02 Mar 2023

Aceștia au blocat, joi, tribuna forului legislativ în semn de protest față de proiectul de lege prin care sintagma "limba moldovenească" urmează să fie înlocuită cu expresia "limba română" în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Legea transpune în practică o decizie a Curții Constituționale.

Comuniștii și socialiștii au scandat "Anticipate" și au afișat pancarte cu mesajul "Plecați", relatează presa de peste Prut.

"Asta e durerea voastră: alegerile anticipate. Nu le vedeți până în 2025", le-a transmis protestatarilor Igor Grosu, președintele Parlamentului și, totodată, al formațiunii de guvernământ "Partidul Acțiune și Solidaritate", PAS.

Citește și: Alertă cu bombă la Chişinău | Proteste şi tensiuni uriaşe în Republica Moldova

Incidentul a fost marcat de altercații și îmbrânceli, iar unii deputați PAS au încercat să-i împiedice pe comuniști și socialiști să blocheze tribuna.

În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost votată de 56 de deputați din totalul de 101.

Legea votată la Chișinău reprezintă efectul unei decizii din 2013 a Curții Constituționale

În decembrie 2013, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că textul Declarației de Independență a țării, care prevede că limba de stat este limba română, prevalează în raport cu textul Constituției, care stipulează, la articolul 13, că limba de stat a țării este "limba moldovenească, în baza grafiei latine".

Drept urmare, deși în Constituție a rămas scris "limba moldovenească", s-a stabilit că această exprimare a este echivalentă cu limba română.

S-a creat, astfel, temeiul legal pentru utilizarea expresiei "limba română" nu doar în școli și în instituțiile de cercetare, ci și la nivel oficial, în instituțiile statului, inclusiv în documentele elaborate de Parlament și de Guvern.

×
x close