Liga Arabă, Marea Britanie şi Suedia au solicitat ONU să stabilească dacă în regiunea Damasc au fost folosite arme chimice, după ce aceasta a fost ţinta unor bombardamente violente, miercuri, iar militanţii au afirmat că a fost folosit un gaz toxic, relatează AFP, citată de Mediafax.
Cel puţin 100 de persoane au fost ucise în bombardamentele violente din provincia Damasc, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în timp ce opoziţia siriană avansează cifra de peste 650 de morţi în urma bombardamentelor armatei în Ghouta de Est.
Atacul survine în contextul în care o echipă de experţi ONU se află în prezent în Siria pentru a investiga utilizarea armelor chimice în conflictul declanşat în martie 2011, care a făcut peste 100.000 de morţi.
„Peste 650 de persoane au fost ucise într-un atac cu arme chimice în Siria”, a afirmat Coaliţia naţională a opoziţiei pe contul său oficial de Twitter.
În acelaşi timp, autorităţile siriene au dezminţit aceste afirmaţii, pe care le-au calificat ca fiind „nefondate”.
Denunţând o „crimă soldată cu sute de victime în rândul civililor nevinovaţi", secretarul general al Ligii Arabe, Nabil el-Arabi, cere ca autorii săi să fie aduşi în faţa „justiţiei penale internaţionale", afirmând că este „foarte surprins că această crimă a fost comisă chiar în prezenţa anchetatorilor ONU".
Londra a anunţat că va „evoca în faţa Consiliului de Securitate" al ONU aceste acuzaţii privind folosirea armelor chimice în bombardamentele de la periferia Damascului, în timp ce Suedia a cerut Siriei să acorde „de urgenţă" acces anchetatorilor Naţiunilor Unite.
„Marea Britanie va evoca acest incident în faţa Consiliului de Securitate al ONU", a declarat într-un comunicat William Hague, ministrul britanic de Externe, care s-a declarat „profund preocupat de informaţiile potrivit cărora sute de persoane au fost ucise în bombardamente şi un atac cu armă chimică".
„Anchetatorilor ONU trebuie să li se permită de urgenţă accesul la locul presupuselor atacuri cu arme chimice de la periferia Damascului", a scris pe Twitter ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.