Antena 3 CNN Externe Liga Arabă condamnă violenţele din Gaza

Liga Arabă condamnă violenţele din Gaza

Liga Arabă condamnă violenţele din Gaza
16 Iun 2007   •   13:55

Comunitatea internaţională îşi exprimă sprijinul pentru preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, după ce rivalii acestuia, islamiştii din Hamas, au pus stăpânire pe Fâşia Gaza. Liga Arabă, întrunită de urgenţă, a condamnat ?actele criminale? din Gaza şi a cerut revenirea la legalitate. Confruntările sângeroase dintre Hamas şi Fatah au făcut, în câteva zile, aproape 120 de victime şi au creat, practic, două entităţi palestiniene separate - Gaza şi Cisiordania.

Miniştrii de externe ai Ligii Arabe au creat o ?comisie de anchetă? pentru Gaza, care va încerca să readucă mişcările Hamas şi Fatah la masa negocierilor. Pe un ton sever, ministrul saudit a acuzat cele două grupări că ?au realizat visul Israelului - să aprindă focul războiului între palestinieni?. ?Situaţia din teritoriile palestiniene, unde palestinienii ridică armele unii împotriva altora, este de necrezut şi nu poate fi acceptată?, declara Saud Al-Faisal, ministrul de externe al Arabiei Saudite. Separarea dintre Cisiordania şi Gaza a fost într-un fel confirmată după ce preşedintele Abbas a desemnat un nou premier - Salam Fayyad, fostul ministru al Finanţelor, agreat de Occident. Fayyad trebuie să formeze un ?guvern de urgenţă?, dar numirea sa a fost respinsă de Hamas, care îl recunoaşte, în continuare, ca prim-ministru pe reprezentantul său, Ismail Haniye. Aflat la Gaza, acesta a chemat populaţia să păstreze calmul.

?Cerem tuturor palestinienilor să dea dovadă de calm şi reţinere şi să nu treacă la acţiuni contrare moralei, împotriva sediilor, ministerelor, proprietăţilor sau locuinţelor?, susţine prim-ministrul palestenian demis, Smail Haniyeh. În ciuda acestui apel, zeci de oameni au jefuit şi devastat vilele liderilor Fatah din Gaza, refugiaţi în Egipt pe calea mării. Totuşi, situaţia din Gaza este acum mai calmă, după luptele sângeroase din ultimele zile. Teritoriul este, însă, tăiat de restul lumii, deoarece punctele de trecere spre Israel şi Egipt au fost închise de armata israeliană. Rezervele de alimente s-ar putea epuiza dacă aprovizionarea nu este reluată. Într-o încercare de a obţine bunăvoinţa Occidentului, militanţii Hamas au anunţat că vor acţiona pentru eliberarea corespondentului BBC din Gaza, Alan Johnstone. Acesta a fost răpit de persoane necunoscute, acum mai bine de o lună .

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close