Antena 3 CNN Externe Liga Arabă cere ajutorul UE pentru ca Israelul să permită accesul la programul său nuclear

Liga Arabă cere ajutorul UE pentru ca Israelul să permită accesul la programul său nuclear

Liga Arabă cere ajutorul UE pentru ca Israelul să permită accesul la programul său nuclear
14 Aug 2009   •   03:36

Statele arabe fac lobby pe lângă Uniunea Europeană să sprijine iniţiativa lor de a forţa Israelul să deschiă accesul la programul său nuclear secret pentru comunitatea internaţională.
Într-o scrisoare către ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, secretarul general al Ligii Statelor Arabe, compusă din 22 membri, Amre Moussa, cere Suediei să sprijine rezoluţia arabă numită "Capacităţile nucleare ale Israelului." Documentul va fi supus votului adunării generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, organizaţie cu 150 de state membre.
Suedia deţine preşedinţia UE. Diplomaţi din statele UE dar nu numai au declarat pentru AP că aceeaşi scrisoare a fost trimisă tuturor membrilor din UE.
Deşi Israel nu şi-a confirmat niciodată statutul, se crede că are arme nucleare, iar statele arabe fac regulat presiuni la conferinţa anuală a AIEA pentru ca acsest stat să se alăture Tratatului de Nonproliferare şi să deschidă unităţile sale pentru Agenţie.
Rezoluţiile arabe exprimă îngrijorarea legată de capacităţile nucleare ale Israelului şi cer AIEA să implementeze tratatul în acest stat. În acest an, documentul salută şi "iniţiativele recente ce cheamă la o lume fără arme nucleare" - aluzie la apelul lui Obama din aprilie de abolire a armelor nucleare.
La Stockhol, ministerul de Externe anunţa că se pregăteşte un răpsuns în numele UE, dar nu a fost încă adoptată nici o poziţie.
Votul celor 27 de stat este important atât pentru susţinătorii, cât şi oponenţii iniţiativei arabe- anul trecut moţiunea a fost respinsă la o distanţă foarte mică, ceea ce arată sprijinul tot mai mare pentru rezoluţia arabă. mai ales din partea statelor emergente.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear AIEA arme nucleare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close