În mijlocul scandalului a stat controlul asupra unui organism ce organizează deplasarea anuală la Mecca, în mod tradiţional parte a responsabilităţilor liderului suprem Ayatolah Ali Khamenei. Khameini a respins eliberea din funcţie de către guvern a şefului organizaţiei.
Admonestarea, publicată luni de presă, vine într-un moment în care iranienii se uită atenţi la orice semn dacă sprijinul lui Khamenei pentru Ahmadinejad slăbeşte, mai ales că pe 12 iunie sunt aşteptate alegerile. Sprijinul lui Khameini este important pentru orice candidat prezidenţial să câştige.
Cu toate acestea, caracteristicile politicii de la Teheran fac imposibilă evaluarea poziţiei lui Khameini . Liderul suprem l-a mai criticat anterior pe Ahmadinejad, doar pentru ca mai târziu să îşi reafirme sprijinul total pentru preşedinte.
Ahmadinejad este în faţa unei concurenţe puternice la alegeri din partea reformiştilor, care cer mai multe libertăţi şi relaţii mai bune cu Occidentul. De asemenea, popularitatea acestuia a scăzut în rândul cercurilor conservatoare. Criticii său acuză că face rău Iranului prin insistenţa cu care urmăreşte programul nuclear.
Khamenei deţine puterea supremă în Iran, în fruntea ierarhiei clericale, mai sus de personaje ce sunt alese, precum preşedintele. Dacă sprijinul pentru Ahmadinejad este clar, atunci ar însemna ralierea conservatorilor în spatele preşedintelui. De nu, aceştia ar putea interpreta ca un mesaj să susţină un alt candidat.
Disputa a început luna trecută când guvernul lui Ahmadinejad a pus comisia hajj sub autoritatea turismului iranian pentru ca apoi să îl demită de şeful organizaţiei hajj- Mostafa Khaksar Qahroudi. Aceasta a atras proteste ale liderului suprem, care a calificat mutarea ca fiind ilegală şi a cerut instalarea la loc în funcţie.
Antena3.ro