Preşedintele de facto al Abhaziei Serghei Bagapş a obţinut un al doilea mandat ca lider al teritoriului separatist după alegeri salutate de Rusia, dar considerate ilegale de majoritatea mondială.
Votul a reprezentat primul scrutin electoral din Abhazia de când Moscova a recunoscut teritoriul de 200.000 locuitori de la Marea Neagră ca stat independent, după războiul din Georgia de anul trecut.
Comisia Electorală Centrală din Abhazia a arătat că Bagapş a obţinut 59.4 procente din voturi, suficiente pentru a lua mandatul din primul tur.
Principalul contracandidat, fostul vicepreşedinte şi agent KGB Raul Khajimba a luat 15.4 la sută.
Zaur Arjinba, şeful companiei de pescuit, a ieşit pe trei cu 10.8 procente.
Omul de afaceri Beslan Butba, şef al Partidului pentru Dezvoltare economică, a obţinut 7.9 procente din vot, urmat de candidatul independent Vitali Bganba cu 1.5 la sută.
Rezultatele oficiali finale sunt aşteptate săptămâna viitoare.
Toţi candidaţii şi-au exprimat loialitatea faţă de Moscova şi se opun revenirii sub conducere georgiană.
Observatorii ruşi la alegeri au apreciat că scrutinul a fost corect şi transparent, deşi Khajimba a acuzat numeroase neregularităţi şi a ameninţat că va contesta rezultatul.
Ultimele alegeri prezidenţiale, în 2004, s-au încheiat cu lupte de stradă între susţinătorii lui Bagapş şi ai lui Khajimba.
La algerile de sâmbătă, circa 70 procente din cei 130.000 de alegători înregistraţi s-au prezentat la vot.
În regiune trăiesc şi 40.000 de etnici georgieni, din care majoritatea nu au drept de vot deoarece nu au paşaport abhaz.
Secretarul Consiliului Naţional georgian de Securitate Eka Tkeşelaşvili a denunţat alegerile ca "ilegitime şi amorale."
Doar Nicaragua şi Venezuela au urmat exemplul Moscovei de a recunoaşte idependenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, regiuni care s-au despărţit de Georgia la începutul anilor 1990.
La o conferinţă de presă după aflarea rezultatelor parţiale, Bagapş a promis întărirea relaţiilor cu Moscova şi a promis că regiunea nu va reveni niciodată sub vechea autoritate. De altfel, Rusia a desfăşurat mii de soldaţi în Abhazia, unde construieşte două baze militare.
Antena3.ro