Antena 3 CNN Externe Liderul opoziției din Venezuela, pe care Nicolas Maduro vrea să-l aresteze, a anunțat că nu va cere azil politic în străinătate

Liderul opoziției din Venezuela, pe care Nicolas Maduro vrea să-l aresteze, a anunțat că nu va cere azil politic în străinătate

Edmundo Gonzalez agita un steag venezuelean alaturi de sustinatorii sai.
Edmundo Gonzalez ar fi câștigat, de fapt, alegerile prezidențiale din Venezuela, conform proceselor verbale de la secțiile de votare. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    04 Sep 2024   •   00:38

Edmundo Gonzalez Urrutia, candidatul opoziţiei venezuelene, care revendică victoria la alegerile prezidenţiale din 28 iulie din această țară, nu intenţionează să ceară azil politic în străinătate, în ciuda mandatului de arestare emis, luni, împotriva lui de justiţia venezueleană şi respins de o mare parte a comunităţii internaţionale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu există nicio cerere de azil politic pe lângă nicio ambasadă”, a declarat, marţi, avocatul lui Gonzalez, José Vicente Haro. „Aceasta este o problemă care nu a fost ridicată nici de familie, nici de Edmundo Gonzalez Urrutia”, a adăugat el.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi nouă ţări din America Latină au respins, marţi, mandatul de arestare emis împotriva fostului candidat care nu a mai fost văzut în public din 30 iulie.

La cererea parchetului, un tribunal cu competenţe în cazuri de terorism a ordonat arestarea diplomatului de 75 de ani în cadrul unor anchete pentru uzurpare de funcţie publică, incitare la revoltă, complot şi sabotaj.

Gonzalez Urrutia nu s-a prezentat la trei convocări ale justiţiei - cea mai recentă vineri - care dorea să îl audieze cu privire la site-ul opoziţiei, ce îl dă câştigător al alegerilor prezidenţiale. El s-a justificat pe reţelele sociale spunând că în Venezuela nu există independența justiției și că procurorul este un agent politic al regimului Maduro.

Avocatul său a precizat, marţi, că Gonzalez „nu are nicio legătură cu întregul proces de strângere a copiilor, proceselor-verbale, digitalizării acestor procese-verbale şi încărcării lor pe site. A fost o acţiune civică din partea observatorilor la secţiile de votare”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close