Antena 3 CNN Externe Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un raid israelian în Teheran. Hamas jură răzbunare, Israelul crește nivelul de alertă

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-un raid israelian în Teheran. Hamas jură răzbunare, Israelul crește nivelul de alertă

ismail haniyeh getty images
Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas | Sursă foto: Getty Images
de Robert Kiss    |    31 Iul 2024   •   06:41

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost ucis la Teheran, potrivit unui comunicat al grupării Hamas, citat de CNN și The Guardian. Este un „act laș care nu va rămâne nepedepsit”, a spus un înalt oficial al grupării. Israelul a crescut nivelul de alertă în toate misiunile diplomatice din întreaga lume. 

Israelul crește nivelul de alertă în misiunile din întreaga lume

UPDATE 10.50 În urma asasinatelor înalților oficiali Hamas și Hezbollah, Ismail Haniyeh și Fuad Shukr, Israelul sporește nivelul de alertă în privința măsurilor de securitate în toate misiunile diplomatice israeliene din întreaga lume.

Nivelul de alertă a fost sporit și în instituțiile și comunitățile evreiești din întreaga lume, potrivit Ynetnews.

Președintele Iranului: „Ocupanții își vor regreta actul laș”

UPDATE 10.45 Președintele Iranului promite că „ocupanții își vor regreta actul laș” de ucidere a liderului Hamas, scrie Times of Israel.

Iranul „își va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea și mândria și îi va face pe ocupanții teroriști să regrete actul lor laș” de asasinare a liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran, a declarat președintele Masoud Pezeshkian.

El nu a dat detalii în declarația sa, care a fost preluată de presa iraniană. 

La rândul său, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, promite o „pedeapsă aspră” pentru Israel după uciderea liderului Hamas la Teheran. „Prin această acțiune, regimul sionist criminal și terorist a pregătit terenul pentru o pedeapsă aspră pentru el însuși, iar noi considerăm că este de datoria noastră să ne răzbunăm pentru sângele său, deoarece a fost martirizat pe teritoriul Republicii Islamice Iran”, afirmă el într-o declarație preluată de agenția oficială de presă IRNA.  

Rusia reacționează: "O crimă politică absolut inacceptabilă. Va duce la o nouă escaladare"

UPDATE 10.30 Președintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul Mohammad Mustafa și secretarul general al Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Hussein Al-Sheikh, au condamnat uciderea liderului Hamas. „Facțiunile naționale și islamice din Palestina anunță o grevă generală și marșuri ale furiei pentru a (protesta) împotriva asasinării marelui lider național Ismail Haniyeh, care a avut loc în cadrul terorismului statului sionist și al războiului său de exterminare”, afirmă facțiunile palestiniene din Cisiordania într-o declarație comună.

Ministerul de Externe din Turcia a numit asasinarea lui Haniyeh “o sfidare”. Deși nu a acuzat direct Israelul, MAE turc a susținut că prim-ministrul Benjamin Netanyahu “nu are intenția de a obține pacea” și a avertizat că, dacă lumea nu ia măsuri pentru a opri Israelul, regiunea noastră se va confrunta cu conflicte mult mai mari.“

Uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, este "o crimă politică absolut inacceptabilă", a declarat ministrul adjunct de externe rus pentru agenţia de presă de stat RIA.

"Aceasta este o crimă politică absolut inacceptabilă şi va duce la o nouă escaladare a tensiunilor", a declarat ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov. Bogdanov a precizat că acest eveniment va avea, de asemenea, un impact negativ asupra negocierilor de încetare a focului în Gaza.

Lloyd Austin: "Statele Unite vor ajuta la apărarea Israelului dacă acesta va fi atacat" 

UPDATE 10.15 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu crede că războiul în Orientul Mijlociu este inevitabil, dar dacă Israelul ar fi atacat, SUA ar ajuta la apărarea acestuia, relatează CNN.

"Ne-aţi văzut făcând asta în aprilie, vă puteţi aştepta să ne vedeţi făcând asta din nou", a spus el. "Dar noi nu vrem să vedem nimic din toate astea întâmplându-se. Vom lucra din greu pentru a ne asigura că facem lucruri care să contribuie la scăderea 'temperaturii' şi la abordarea problemelor prin mijloace diplomatice." 

Austin a precizat că este la curent cu informaţiile potrivit cărora liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis în Iran, dar nu a făcut alte comentarii.

Lloyd Austin a mai spus că nu a vorbit cu omologul său israelian, Yoav Gallant, în ultimele 24 de ore.

"Ceea ce am văzut de-a lungul frontierei, graniţa de nord cu Israelul, peste timp, a fost o preocupare a noastră", a răspuns Austin, întrebat despre tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu. "Repet, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca lucrurile să nu se transforme într-un conflict mai larg în regiune."

Rebelii Houthi din Yemen: „O crimă teroristă odioasă”

UPDATE 10.05 Uciderea liderului Hamas într-o lovitură aeriană din Teheran este o „crimă teroristă odioasă”, afirmă rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran, citați de Times of Israel.

„Țintirea lui este o crimă teroristă odioasă și o încălcare flagrantă a legilor și a valorilor ideale”, este mesajul postat pe rețeaua X Mohammed Ali al-Houthi, membru al biroului politic al houthi.

Rebelii yemeniți lansează drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie și asupra unor ținte din Israel din noiembrie, afirmând că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii în timpul războiului din Gaza.

La începutul acestei luni, un atac mortal cu dronă al Houthi asupra Tel Avivului a determinat atacuri aeriene israeliene asupra Hodeida, portul vital al Yemenului sărac, care au ucis nouă persoane și au declanșat un infern masiv.

Declarația emisă de Hezbollah

UPDATE 10.00 „Liderul martir, profesorul Ismail Haniyeh, este unul dintre marii lideri ai rezistenței din epoca noastră actuală, care a stat cu tot curaj în fața proiectului hegemonic american și a ocupației sioniste și și-a purtat sângele în palme, gata să dea mărturie. pentru cauza în care credeau și așteptau mereu această mărturie pe parcurs.

Mărturia comandantului Haniyeh (fie ca Dumnezeu să fie mulțumit de el) va spori hotărârea și încăpățânarea luptătorilor de rezistență mujahideen din toate arenele de rezistență de a continua calea jihadului și le va întări hotărârea în fața inamicului sionist, ucigașul femeilor și copiilor, autorul genocidului din Gaza și uzurpatorul pământului Palestinei și al sfințelor națiunii.

Noi, cei din Hezbollah, împărtășim cu dragii noștri frați din mișcarea Hamas toate sentimentele de durere din cauza pierderii acestui mare lider, sentimentele de furie față de crimele inamicului, sentimentele de mândrie pe care liderii din mișcările noastre le conduc poporul și mujahedin până la martiriu și sentimentele de încredere în promisiunea divină a victoriei pentru slujitorii Săi credincioși, mujahideen. Îi cerem lui Dumnezeu să accepte acest mare și drag lider martir printre martiri și să-l includă cu vasta Sa milă și satisfacție”, a transmis Hezbollah.

Un „act laș care nu va rămâne nepedepsit”, amenință Hamas

UPDATE 7.50 Asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran este o escaladare gravă care nu își va atinge obiectivele, a declarat oficialul Hamas Sami Abu Zuhri pentru Reuters, citat de The Guardian.

"Acest asasinat de către ocupația israeliană a fratelui Haniyeh este o escaladare gravă care urmărește să încalce voința Hamas și voința poporului nostru și să atingă obiective false. Confirmăm că această escaladare nu va reuși să-și atingă obiectivele.

Hamas este un concept și o instituție și nu persoane. Hamas va continua pe această cale indiferent de sacrificii și suntem încrezători în victorie", a declarat Sami Abu Zuhri.

Asasinarea lui Ismail Haniyeh din Iran este un „act laș care nu va rămâne nepedepsit”, a spus un înalt oficial al Hamas, Moussa Abu Marzouk, l televiziunea Al-Aqsa, condusă de grupare.

Uciderea lui Ismail Haniyeh este investigată, iar rezultatele vor fi anunțate în cursul zilei, a informat presa de stat iraniană, citând o declarație a Corpului Gărzii Revoluției Islamice.

Știrea inițială

Într-o declarație, grupul islamist a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis într-un „raid perfid sionist asupra reședinței sale din Teheran”.

Anterior, Gărzile Revoluționare din Iran au declarat că a fost vizat în reședința sa împreună cu o gardă de corp iraniană. Haniyeh era în Iran pentru a participa la inaugurarea președintelui Masoud Pezeshkian. Acesta a spus că investighează circumstanțele „incidentului”.

Haniyeh era șeful politic în exil al grupării militante și și-a petrecut o mare parte a timpului în ultimii ani în Qatar. În timpul războiului Israel-Gaza, el a acționat ca negociator în discuțiile de încetare a focului și a avut legătura cu principalul aliat al Hamas, Iran.

Israelul nu a comentat încă informațiile despre uciderea lui Haniyeh.

Zece membri ai familiei liderului Hamas Ismail Haniyeh au fost ucişi, în 25 iunie, într-un atac israelian în Tabăra de Refugiaţi Al-Shati din oraşul Gaza. 

Moartea lui Haniyeh vine la doar câteva ore după ce Israelul a susținut că l-a ucis pe comandantul militar superior al Hezbollah, Fuad Shukur, într-un atac aerian asupra unui cartier din sudul Beirutului, lansat ca răzbunare pentru un atac cu rachetă care a ucis 12 copii în weekend.

Casa Albă a luat cunoștință de rapoartele privind uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a declarat un purtător de cuvânt, care a refuzat să facă alte comentarii, transmite CNN.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close