La summit au participat, pe lângă Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, şi cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic, Gordon Brown, şi cel italian, Silvio Berlusconi. Au participat, de asemenea, şi oficiali importanţi din sfera economică, cum ar fi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Reuniunea s-a dorit a fi o prima etapă a refacerii capitalismului financiar. Cu toate acestea, pregătirea acţiunii a fost marcată de o serie de neînţelegeri între Franţa şi Germania. Berlinul a criticat dur şi fără menajamente ideea, anunţată de Franţa, privind crearea unui fond european pentru salvarea băncilor aflate în dificultate, după modelul planului de salvare adoptat în Statele Unite.
La summitul de la Paris s-a încercat o armonizare a răspunsului europenilor în faţa crizei şi evitarea măsurilor care ar putea afecta echilibrul economic şi financiar general al Uniunii Europene. Guvernul irlandez, spre exemplu, a oferit o garanţie nelimitată pentru toate depozitele plasate în cele şase bănci irlandeze.
Antena 3