Antena 3 CNN Externe Liderii opoziţiei iraniene cer oprirea abuzurilor forţelor armate

Liderii opoziţiei iraniene cer oprirea abuzurilor forţelor armate

Liderii opoziţiei iraniene cer oprirea abuzurilor forţelor armate
08 Iul 2009   •   04:02

Cei mai importanţi lideri ai opoziţiei din Iran cer eliberarea deţinuţilor şi oprirea abuzurilor şi avertizează că suprimarea protestelor va "radicaliza" mişcarea.
Astfel, cei trei lideri reformişti au cerut încetarea înăbuşirii demonstraţiilor lansate de clericii la conducere după disputatele alegeri prezidenţiale din 12 iunie, avertizând că suprimarea protestelor ar putea "radicaliza" mişcarea opoziţiei.
Candidaţii prezidenţiali învinşi Mir Hossein Mousavi şi Mahdi Karroubi, ca şi fostul preşedinte Mohammad Khatami s-au întâlnit luni pentru eliberarea celor arestaţi în timpul protestelor, a anunţat siteul oficial al lui Mousavi.

Întâlnirea - prima de acest gen a celor mai mari nume în mişcarea reformistă- pare a fi parte a unei încercări de resuscitare a opoziţiei după înăbuşirile lansate de poliţie, Gărzile Revoluţionare şi miliţia pro-guvernamentală Basij .
Poliţia susţine că 20 de protestatari au fost ucişi, sute răniţi şi peste 1000 arestaţi în timpul violenţelor ce au urmat alegerilor prezidenţiale. Între timp, nu au mai existat proteste majore de stradă de peste o săptămână.

Guvernul a închis universităţile şi căminele, de temea unei noi runde de proteste, joi, la a zecea comemorarea a atacului condus de Basij şi a poliţiei asupra studenţilor protestatari.

Mousavi a promis să continue campania contra guvernului, pe care îl acuză că nu este legitim, dar a lăsat să se înţeleagă că renunţă la strategia de proteste şi trece la acţiunea politică, inclusiv crearea unui partid.

?Valul inutil de arestări trebuie încheiat imediat şi toţi cei reţinuţi fără a fi comis delicte trebuie eliberaţi. De asemenea, forţele militare şi de securitate trebuie să revină la bazele lor", arată Mousavi, Karroubi şi Khatami într-un comunicat de după întâlnire. Ei cred că trebui oprite actuala stare de securitate.

Comunicatul mai deplânge ?atacurile sălbatice şi şocante? ale miliţiei Basij contra protestelor.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close