Reacţiile comunităţii internaţionale au apărut la câteva minute după ce a fost anunţată moartea lui Chavez. Primul care a transmis condoleanţe statului sud-american a fost secretarul general al Naţiunilor Unite, urmat de alţi şefi de stat.
În acest timp, opoziţia din Venezuela a cerut ca procesul de preluare a puterii de către vicepreşedinte să fie anulat. Asta cu toate că acesta a fost desemnat drept succesor chiar de Hugo Chavez.
Secretarul general al ONU a trimis condoleanţe naţiunii sud-americane la doar câteva minute de la anunţul morţii liderului venezuelean, Hugo Chavez.
BAN KI-MOON, secretarul general al ONU: "Aş dori să transmit condoleanţele mele familiilor şi oamenilor şi Guvernului din Venezuela pentru pierderea preşedintelui Chavez".
Şi oficialii americani au ţinut să transmită condoleanţe Venezuelei, însă au refuzat să comenteze acuzaţiile vicepreşedintelui Nicolas Maduro, care a declarat că Statele Unite ar fi vinovate de moartea liderului venezuelean.
JAY CARNEY, purtător de cuvânt la Casa Albă: "Întrebările despre sănătatea preşedintelui Chavez ar trebui adresate guvernului venezuelan. Dorim să avem o relaţie funcţională şi productivă cu Venezuela. Rămânem deschişi cu privire la un dialog cu Venezuela".
În luna decembrie a anului trecut, Hugo Chavez l-a desemnat pe vicepreşedintele Nicolas Maduro drept succesor în cazul în care nu ar mai putea să-şi îndeplinească îndatoririle. Însă moartea liderului venezuelean a fost văzută drept oportunitate pentru reprezentantul opoziţiei, Henrique Capriles, care a pierdut ultimele alegeri în faţa lui Chavez.
Moartea lui Hugo Chavez lasă în urmă o ţară instabilă din punct de vedere politic, social şi economic. În ultimele luni, moneda naţională s-a depreciat considerabil pe fondul problemelor de sănătate ale lui Chavez.