Cele 27 de state membre UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni, care să acopere mai mult de două treimi din importurile de petrol rusești către bloc, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Michel a declarat pe Twitter că aranjamentul va reduce „o sursă uriașă de finanțare” pentru „mașina de război” a Rusiei și va pune „presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”.
Cancelarul german, Olaf Scholz a declarat într-o conferință de presă marți după-amiază că a salutat embargoul petrolului, care a fost „acordat de comun acord” de statele membre UE.
Cancelarul a spus că sancțiunile vor presa și mai mult Rusia să pună capăt războiului din Ucraina și să se retragă din țară.
Scholz a adăugat că Germania își ține obiectivul de a nu mai importa petrol din Rusia până la sfârșitul anului.
Blocul a convenit, de asemenea, să elimine Sberbank din sistemul internațional de plăți SWIFT. Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia și este deținută majoritar de stat.
Ceea ce este acum cea de-a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia Ucrainei a fost blocată timp de aproape o lună din cauza dezacordurilor tensionate din cadrul blocului, din cauza nivelurilor variate de dependență de energia provenită din Rusia.
Ungaria conduce membrii din opoziție, inclusiv Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria, care au spus că nu pot opri importurile.
Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin în cadrul UE, a cerut ca problema embargoului petrolului să fie eliminată de pe agenda summitului. Țara sa se bazează pe Rusia pentru 60% din petrol și 85% din gazele naturale.
Acordul privind embargoul petrolului a venit după un compromis care impunea sancțiuni doar petrolului rusesc care ajunge pe mare, dar nu prin conducte. Ungaria este dependentă de conducta Druzhba din epoca sovietică pentru petrolul său.
Orban a numit luni acest plan o „abordare bună”, insistând în același timp că Ungaria „trebuie să aibă dreptul de a obține petrol rusesc din alte surse” în cazul în care „se întâmplă ceva cu conducta care transportă petrol rusesc”.
Marți, Comisia Europeană a declarat că vor fi impuse sancțiuni pentru importurile maritime de petrol rusesc, cu o perioadă de introducere treptată de șase luni pentru țiței și opt luni pentru petrolul rafinat.
Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a declarat marți că statele membre ale UE „se unesc pentru a consolida apărarea, a asigura o aprovizionare cu energie fiabilă și durabilă”.
„Rusia își arată lipsa de încredere ca furnizor de energie”, a scris ea pe Twitter.
Cu toate acestea, interzicerea petrolului pe mare ar putea declanșa o creștere a prețurilor care ar afecta țări precum Belgia, Țările de Jos și Germania, obligându-le să plătească pentru petrol mai mult decât Ungaria.
Bugetul rus va pierde 25% din venituri din cauza embargoului UE.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut în repetate rânduri UE să oprească toate importurile de combustibili fosili din Rusia, s-a adresat luni seară la summit printr-un link video.
„Toate certurile din Europa trebuie să se termine, dispute interne care nu fac decât să încurajeze Rusia să pună din ce în ce mai multă presiune asupra dumneavoastră”, a spus Zelenski.
„Este timpul să nu fiți separați, nu fragmente, ci un întreg”, a spus el, cerând noi sancțiuni și un embargo petrolier.
Alte propuneri pentru sprijinirea Ucrainei vor fi, de asemenea, pe masă în timpul summit-ului, inclusiv o ofertă de asistență financiară de 9 miliarde de euro (9,7 miliarde de dolari), precum și ajutor militar suplimentar și ajutor pentru investigațiile crimelor de război.
Liderii au discutat, de asemenea, problema securității alimentare, cu propuneri privind modul de a ajuta Ucraina să-și exporte masele sale de produse agricole.
Invazia rusă a declanșat o criză alimentară globală prin sufocarea exporturilor Ucrainei prin Marea Neagră. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de produse de bază, cum ar fi grâul și uleiul vegetal.
Comisia Europeană solicită noi sancțiuni împotriva Rusiei
Președintele Comisiei Europene a subliniat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv planuri de interzicere a importurilor de petrol. Noile măsuri vor viza, de asemenea, o bancă de top și radiodifuzori ruși.
Premierul Viktor Orban a declarat o „stare de pericol” în Ungaria în legătură cu războiul din Ucraina, permițându-i să-și păstreze puterile de urgență pe care guvernul său le-a revendicat inițial în legătură cu pandemia de COVID.