Antena 3 CNN Externe Liderii UE au atenţionat Londra să respecte acordul Brexit

Liderii UE au atenţionat Londra să respecte acordul Brexit

2 minute de citit Publicat la 16:10 12 Iun 2021 Modificat la 16:10 12 Iun 2021
o_1f801m9us3vi1gqh1o5qfi51n1rb.jpg
Sursa foto: Hepta

La summitul G7, care se desfăşoară în localitatea britanică St Ives, sunt prezenţi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisia Europene. Boris Johnson va avea întrevederi bilaterale cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi cu premierul italian Mario Draghi.

Emmanuel Macron a averizat, înaintea summitului G7, că reluarea discuţiilor pe tema Acordului Brexit "nu ar fi un lucru serios". "Aceasta nu este o problemă între Marea Britanie şi Franţa, este o problemă între europeni şi Marea Britanie", a atras atenţia preşedinele Franţei.

Uniunea Europeană a avertizat că va reacţiona "ferm" dacă Marea Britanie nu va aplica în totalitate Protocolul Acordului Brexit în provincia Irlanda de Nord.

„Ambele părţi trebuie să aplice ceea ce am convenit. Unitatea din UE cu privire la acest subiect este totală”, au scris, identic, pe Twitter liderii Comisiei şi Consiliului European, estimând că măsurile adoptate pentru Irlanda de Nord permit „păstrarea” păcii în provincie.

Şeful statului francez s-a arătat „pregătit” la o relansare a relaţiilor franco-britanice, dar a „subliniat că acest reangajament prevede ca britanicii să-şi respecte cuvântul dat europenilor şi cadrul definit de acordurile pe Brexit”, a indicat Palatul Elysée după o întâlnire între cei doi lideri în marja summitului G7.

Dosarul Irlanda de Nord şi dispoziţiile comerciale speciale prevăzute pentru această provincie britanică după Brexit înrăutăţeşte relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Subiectul afectează summitul G7 care se desfăşoară până duminică în sud-vestul Angliei, unde liderii marilor puteri şi ai UE încearcă să ofere imaginea unui front unit dornic să redinamizeze multilateralismul pentru a favoriza relansarea post-pandemie şi pentru a lupta împotriva încălzirii climatice.

Londra acuză Bruxelles-ul că adoptă o „apropiere prea puristă” în ceea ce priveşte noile dispoziţii vamale specifice în Irlanda de Nord, conţinute în „protocolul mord-irlandez” negociat intens în cadrul Brexitului.

Prin menţinerea Irlandei de Nord în uniunea vamală şi pe piaţa unică europeană, aceste măsuri sunt surse de tensiuni în provincia britanică, provocând chiar ciocniri violente la începutul lui aprilie.

După întâlnirea lui Boris Johnson cu Emmanuel Macron, premierul britanic are discuţii şi cu liderii din Blocul comunitar şi cancelarul german Angela Merkel, potrivit AFP.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a anunţat recent că va demisiona, în contextul crizei politice care a culminat cu violenţe din cauza apariţiei controalelor la limita administrativă cu restul Marii Britanii după Brexit.

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez.

Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

×
x close