Cancelarul german Olaf Scholz a spus că în contractele de furnizare de gaze stă scrisă o altă valută - euro și dolarul.
"Peste tot există acorduri ferme în care indicarea valutei în care se face plata face parte din contract. Acesta este ceea ce ar trebui să funcționeze", a spus cancelarul.
Premierul Italiei Mario Draghi a spus că transferul plăților pentru gaze naturale în ruble va fi considerat o încălcare a contractului.
"Aceasta este de fapt o încălcare a contractului. Contractele sunt considerate încălcate dacă acest articol este folosit de Rusia", a spus el.
Prim-ministrul Sloveniei, Janez Janša, a declarat că Uniunea Europeană nu va plăti gazul în ruble. El a mai remarcat că aproape nimeni în Europa nu știe „cum arată rublele”.
În același timp, prim-ministrul Belgiei Alexander de Croe a remarcat că trecerea la plata în ruble în cadrul contractelor de furnizare a gazelor ar putea duce la o modificare a prețurilor la combustibil.
"Dacă schimbăm termenii contractului, putem renegocia totul, inclusiv prețurile. Pentru mine, cel mai important este că prețurile scad”.
Pe 23 martie, Rusia a decis să ceară ca plățile pentru livrările de gaz către Europa să se facă în ruble.
Putin a cerut Băncii centrale de la Moscova să instituie în cel mult o săptămână un sistem de plăţi exclusiv în ruble pentru exporturile de gaz spre Uniunea Europeană.