Forţe loiale liderului Muammar Gaddafi au încercat să preia puterea într-un oraş apropiat de capitală, care este sub controlul opoziţiei, marţi, dar au fost opriţi, potrivit unui lider al opoziţiei citat de CNN.
Sursa respectivă a declarat că trupe pro-Gaddafi cu tancuri şi baterii anti-aer au atacat Zawiya din est dar şi din vest la căderea nopţii dar nu au reuşit să îl captureze.
Un oficial din regimul Gaddafi a negat faptuă că trupe loiale liderului ar fi atacat Zawiya, asta deşi martorii au vorbit despre eforturi violente repetate ale trupelor loiale lui Gaddafi de a recupera anumite zone şi oraşe preluate de opoziţie.
În Londra, ambasada Libiei a luat partea opoziţiei, condamnând “actele de violenţă şi teroare” din Libia.
În oraul Tripoli, atmosfera a fost liniştită, marţi, şi unii oameni chiar au încercat să îşi reia viaţa obişnuită.
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat, marţi, că viitorul Libiei este incert. “În anii ce vor veni, Libia ar putea să devină o democraţie paşnică sau ar putea să se înfrunte cu războaie civile. Miza este mare. Şi acesta este un exemplu de cum putem folosi diplomaţia, dezvoltarea şi apărarea pentru a ne proteja interesele şi pentru a ne înainta valorile."
Gaddafi: "Poporul mă iubeşte"Preşedintele Libiei, Muammar Gaddafi, a declarat luni, pentru BBC, că este „iubit de popor” şi a negat faptul că ar fi avut loc proteste în Tripoli.
Acesta a adăugat că poporul său ar fi în stare să se sacrifice pentru el.
De asemenea, Gaddafi a râs la ideea de a pleca din Libia şi a spus că se simte trădat de lideri care i-au cerut acest lucru.
State ale lumii au condamnat recent atacurile asupra civililor din Libia, în frunte cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, care a spus că Gaddafi trebuie "să plece acum.”
Uniunea Europeană a impus sancţiuni pentru Libia, inclusiv un embargo al armelor, şi îngheţarea activelor.
La sfârşitul interviului pentru BBC, Gaddafi a adăugat că oamenii care au ieşit în stradă erau sub influenţa drogurilor, droguri alimentate de al-Qaeda.
Casa lui Gaddafi din Benghazi, al doilea oraş din Libia a fost devastată de manifestanţii care susţin că au început să controleze întreaga zonă. Gaddafi spune însă că libienii au renunţat la revolte şi că "ţara este calmă".
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sancţiuni severe împotriva lui Gaddafi ale cărui proprietăţi din străinătate au fost puse sub sechestru. De asemenea, Marea Britanie a anunţat blocarea bunurilor liderului libian şi ale familiei sale. Parisul a promis trimiterea de ajutoare umanitare imediate către Benghazi. Iar Statele Unite şi NATO vor să impună restricţii de zbor deasupra Libiei.