Salvele anti-aeriene şi exploziile au luminat din nou cerul capitalei libiene. Ţinta a fost chiar reşedinţa lui Moammer Gaddafi. La doar câteva zeci de metri de cortul liderului libian o clădire a fost spulberată de o rachetă.
Lanţ uman în jurul locuinţei lui Gaddafi
Zeci de adepţi ai lui Gaddafi au înconjurat imediat reşedinţa, oferindu-se, de bunăvoie, să fie scuturi umane.
Surse ale coaliţiei au precizat că imobilul distrus adăpostea un centru de comandă şi de control al forţelor armate. Atacul şi-a propus, fără îndoială, să-l avertizeze pe Gaddafi că nu mai este în siguranţă nici măcar la el acasă. Ministrul american al apărării a precizat, totuşi, că forţele internaţionale nu urmăresc eliminarea liderului libian.
În speranţa unei diversiuni, regimul lui Gaddafi a proclamat o nouă încetare a focului. Dar, potrivit Casei Albe, forţele sale au încălcat-o imediat după aceea.
Operaţiunea din Libia intră într-o nouă fază: întreruperea liniilor de aprovizionare ale forţelor regimului, care atacă zonele deţinute de rebeli. Cel puţin pentru moment, însă, se pare că NATO nu se va implica în coordonarea operaţiunilor. Turcia a blocat adoptarea planurilor de acţiune ale Alianţei pentru aplicarea rezoluţiei Consiliului de Securitate cu privire la Libia.
Băsescu: România poate interveni numai umanitar
România nu are de ce să se pronunţe în problema Libiei şi va acţiona numai la comanda NATO, spune preşedintele Traian Băsescu. În acest moment, România ar putea interveni doar umanitar, dar deocamdată nu s-a cerut acest lucru. Şeful statului a mai precizat că mandatul României nu poate fi făcut deocamdată public.
Ministerul român de Externe ţine legătura cu cei aproximativ 100 de cetăţeni români care au mai rămas în Libia. Majoritatea acestora provin din familii mixte sau lucrează pe unele platforme petroliere din apele teritoriale. Ei au decis să rămână în Libia pe propria răspundere. Legătura cu cetăţenii români este realizată prin Ambasada României de la Tripoli.