Antena 3 CNN Externe „Libertatea trebuie să ajungă în regatul îngheţat al Nordului”. Planul președintelui sud-coreean pentru reunificarea cu Coreea de Nord

„Libertatea trebuie să ajungă în regatul îngheţat al Nordului”. Planul președintelui sud-coreean pentru reunificarea cu Coreea de Nord

Yoon Suk-yeol
Yoon Suk-yeol, președintele Coreei de Sud. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    15 Aug 2024   •   11:55

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a propus, joi, un dialog cu Coreea de Nord şi şi-a exprimat viziunea despre reunificare în discursul pronunţat de Ziua Eliberării, la 79 de ani de la capitularea Japoniei în cel de-Al Doilea Război Mondial, moment care a marcat sfârşitul dominației coloniale asupra peninsulei coreene, informează EFE, citată de Agerpres.

Yoon a promis că va extinde schimbul de informaţii cu ţara vecină extrem de izolată şi a propus crearea unui canal oficial de dialog care să poată aborda „orice problemă”, într-un moment marcat de o distanţare intercoreeană după ce regimul de la Phenian şi-a reformat constituţia pentru a clasifica Sudul drept „inamicul său numărul unu” tocmai pentru a exclude orice intenţie de reunificare.

„Eliberarea completă continuă să fie o sarcină neterminată în Coreea”, a spus preşedintele sud-coreean în discursul său, raportat de agenţia locală de presă Yonhap, în care a adăugat: „Libertatea de care ne bucurăm trebuie să se extindă la regatul îngheţat al Nordului, unde oamenii sunt privaţi de libertate şi suferă de sărăcie şi foame”.

„Doar atunci când un stat unificat, liber şi democratic, care să aparţină în mod legitim poporului, va fi stabilit în întreaga Peninsulă Coreea, vom avea în sfârşit eliberarea completă”, a insistat Yoon.

Yoon a stabilit trei sarcini cheie pentru reunificare: apărarea libertăţii în Coreea de Sud de ştirile false şi alte elemente destabilizatoare, generarea de schimbări în Coreea de Nord prin îmbunătăţirea drepturilor omului şi informaţii din exterior şi consolidarea cooperării cu comunitatea internaţională.

„Astăzi propun ca autorităţile ambelor Corei să înfiinţeze un grup de lucru intercoreean” pentru a aborda teme precum reducerea tensiunilor, cooperarea economică, schimburile interumane şi culturale şi răspunsuri la dezastrele naturale şi schimbările climatice, a spus preşedintele sud-coreean.

Liderul sud-coreean a îndemnat Coreea de Nord să răspundă la propunere, menţionând că dialogul şi cooperarea pot aduce progrese substanţiale în relaţiile intercoreene blocate şi, de asemenea, a susţinut extinderea dreptului nord-coreenilor la informare.

„Mărturiile a numeroşi dezertori nord-coreeni arată că emisiunile noastre de radio şi televiziune i-au ajutat să îşi dea seama de propaganda falsă şi instigările ce provin din partea regimului nord-coreean”, a spus Yoon, care consideră că reunificarea „este singura modalitate de a îmbunătăţi viaţa nord-coreenilor”.

Preşedintele Yoon Suk-yeol a anunţat că va fi înfiinţat un fond pentru libertate şi drepturile omului în Coreea de Nord, cu scopul de a sprijini în mod activ activităţile neguvernamentale ce promovează libertatea şi drepturile omului în Coreea de Sud, încercând în acelaşi timp să ofere ajutor umanitar Nordului.

Liderul sud-coreean a menţionat, în acest context, respingerea de către regimul de la Phenian a ajutorului oferit recent de către  guvernul de la Seul şi alte organizaţii internaţionale ca urmare a inundaţiilor grave care au afectat Coreea de Nord.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close