Antena 3 CNN Externe Libanul, patria grupării Hezbollah, face provizii medicale pentru un război de patru luni

Libanul, patria grupării Hezbollah, face provizii medicale pentru un război de patru luni

Atac israelian la grani?a cu Libanul
Nor de fum în urma unui atac aerian israelian asupra localității Kfarkela, situat la granița de sud a Libanului, 7 august 2024. Sursă foto: hepta / DPA Images
de A.I.    |    12 Aug 2024   •   21:27

Sistemul de sănătate din Liban, șubrezit de multiple crize, se pregătește acum pentru un conflict mai amplu al grupării pro-iraniene Hezbollah cu Israelul.

Informația provine de la ministrul libanez al Sănătății, Firas Abiad, notează Times of Israel.

Potrivit lui Abiad, țara sa a constituit stocuri de provizii critice pentru patru luni.

"Sperăm ca toate eforturile pe care le facem pentru a ne pregăti de această urgență (războiul cu Israelul, n.r.) să se dovedească inutile, iar războiul să fie evitat",  spus el.

Ministrul libanez a adăugat că autoritățile sanitare ale țării sale iau "foarte în serios" posibilitatea ca spitalele să fie ținta unui conflict mai amplu.

Sectorul medical libanez a fost cândva renumit drept unul dintre cele mai bune din regiune.

Dar țara s-a confruntat cu crize multiple începând din 2019, inclusiv una fiscală, care a urmat unor decenii de administrație coruptă și incompetentă.

Criza COVID, explozia din portul Beirut, din 2020, care a deteriorat sau distrus infrastructură-cheie, precum și diminuarea ajutorului internațional pentru refugiații sirieni găzduiți de Liban au contribuit la declinul sistemului medical din țară, conchide sursa citată.

Începând cu 8 octombrie 2023 - a doua zi după atacul Hamas în Israel - Hezbollah, grupare activă în sudul Libanului, a atacat aproape zilnic comunități și posturi militare de-a lungul graniței de nord a statului evreu, în semn de sprijin cu lupta palestinienilor din Gaza.

În prezent, regiunea riscă să sufere consecințele unei escaladări, după ce Iranul și Hezbollah au promis să pedepsească Israelul pentru uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și a comandantului militar al grupării pro-iraniene, Fuad Shukr.

Iranul s-a pregătit pentru un nou atac asupra Israelului. Preparativele sunt similare celor din luna aprilie

Iranul și-a pregătit unitățile de rachete și drone cu măsuri similare celor luate înainte de atacul fără precedent lansat de Teheran asupra Israelului în luna aprilie.

Informația provine de la oficiali de rang înalt din Washington și Ierusalim, citați de jurnalistul israelian Barak Ravid, scrie Times of Israel.

"Iranienii semnalează în mod deschis hotărârea lor de a efectua un atac semnificativ, pe lângă declarațiile publice că noul atac îl va depăși pe cel din aprilie. Declarațiile publice iraniene nu reflectă nicio retragere", a spus un oficial de rang înalt din Israel, citat de Barak Ravid.

Jurnalistul menționat de Times of Israel a mai scris că oficialii cu care a vorbit au subliniat că nici Israelul, nici SUA nu pot prezice momentul exact al operațiunii de pedepsire pregătite de Iran.

Republica islamică amenință cu acest atac drept represalii pentru uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, într-o explozie provocată la Teheran, luna trecută. Responsabilii iranieni au învinuit statul evreu pentru moartea lui Haniyeh.  Israelul a refuzat să comenteze decesul acestuia.

Times of Israel amintește că, în primul său atac direct asupra statului evreu, Iranul a lansat, în noaptea de 13 spre 14 aprilie anul curent, aproximativ 300 de rachete și drone, agresiunea de atunci fiind lansată după uciderea, la Damasc, a mai multor militari de vârf din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice. 

Majoritatea proiectilelor lansate în aprilie au fost doborâte de Israel și aliații săi.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close