Antena 3 CNN Externe LHC. Cel mai mare experiment din lume ar putea cauza sfârşitul acesteia (FOTO)

LHC. Cel mai mare experiment din lume ar putea cauza sfârşitul acesteia (FOTO)

1 minut de citit Publicat la 15:30 01 Sep 2008 Modificat la 15:30 01 Sep 2008
LHC. Cel mai mare experiment din lume ar putea cauza sfârşitul acesteia (FOTO)
Ar putea să ofere informaţii preţioase despre formarea Universului, simulând o explozie de genul Big Bang, dar în acelaşi timp ar putea să însemne sfârşitul lumii.

Este vorba despre un proiect finanţat de 20 de ţări, construit la o adâncime de 92 de metri sub pământ, în dreptul graniţei dintre Franţa şi Elveţia, care încearcă să facă lumină în ceea ce priveşte formarea Universului prin explozia primară. Large Hadron Collider(LHC), care va fi inaugurat peste nouă zile, va ciocni particule sub-atomice, la viteze comparabile cu viteza luminii, pentru a creea condiţii similare cu fracţiunea de secundă imediat următoare exploziei Big Bang.

Potrivit publicaţiei britanice Daily Mail, însă, explozia ar putea provoca mai multe găuri negre, care în timp s-ar mări, ?înghiţind? Pământul.



Jurnaliştii de la Daily Mail îl citează în acest sens pe cercetătorul Otto Rossler, unul dintre specialiştii care au depus o cerere de ultim moment pentru întreruperea experimentului. Potrivit acestuia, găurile negre rezultate în urma exploziei ar putea creşte în aproximativ patru ani şi ar putea atrage Terra în ele. Chimistul german a spus că CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) a admis că proiectul iniţiat de ea ar putea duce la apariţia unor găuri negre, însă nu le condsideră periculoase.

Iniţiatorii proiectului au respins afirmaţiile lui Rossler, asigurând opinia publică de siguranţa experimentului, finanţat de 20 de ţări. ?În ultimele miliarde de ani, natura a generat milioane de astfel de coliziuni pe Pământ, şi planeta încă există.? se arată într-un raport CERN.



In cadrul experimentului, care a costat aproximativ 5,4 miliarde de euro, protonii vor fi propulsaţi printr-un tunel circular, lung de aproximativ 28 de kilometri, pavat cu peste 5000 de magneţi care vor accelera particulele sub-atomice. Vor fi două şiruri de particule, mergând în direcţii opuse, fiecare efectuând o rotaţie completă în a 11.000-a parte dintr-o secundă. Cele două şiruri vor acumula energie comparabilă cu cea a unei maşini care rulează cu 160 de kilometri la oră. Când protonii vor atinge o viteză apropiată de viteza luminii, se vor ciocni unii de alţii, fiind divizaţi în particulele care îi constituie, inclusiv, speră specialiştii, în particula care stă la baza Universului.

Sursa foto: lhc-milestones.web.cern.ch

Antena3.ro

×
x close