Antena 3 CNN Externe Letonia cere prezență militară americană permanentă pe teritoriul său, pentru descurajarea Rusiei

Letonia cere prezență militară americană permanentă pe teritoriul său, pentru descurajarea Rusiei

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 23:20 29 Noi 2021 Modificat la 23:20 29 Noi 2021
presedintele Letoniei Egils Levits
Letonia cere prezență militară americană permanentă pe teritoriul său, pentru descurajarea Rusiei Sursa foto: Getty Images/ Pool

Anunțul a fost făcut de Artis Pabriks, ministrul Apărării, în contextul vizitei șefului NATO în țara baltică.

Antony Blinken, secretarul de stat pentru Apărare al SUA, urmează să sosească luni seară în capitala Letoniei, Riga. Marți, acesta va avea o întâlnire cu 29 de omologi din NATO. Alianța este alarmată de o consolidare a armatei ruse la granițele Ucrainei.

"Avem nevoie de asistenţă suplimentară. Am vrea să avem o prezenţă permanentă a armatei SUA în ţara noastră. Avem nevoie de sisteme navale şi aeriene precum cele Patriot, de tip sol-aer", Artis Pabriks, a afirmat ministrul leton al Apărării, scrie agenţia Reuters.

Trupele NATO au efectuat și exerciții prin care simulau un atac asupra orașului Riga, testând abilitățile de luptă într-o pădure letonă înzăpezită, cu tancuri camuflate și cu 1.500 de soldați.

"Descurajarea este esenţială", a spus locotenent-colonelul canadian John Benson, comandantul batalionului NATO din Letonia.

NATO a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion pentru a apăra Polonia și statele baltice Lituania, Letonia și Estonia din iulie 2017, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și îndemnată de sprijinul Moscovei pentru separatiștii din estul Ucrainei.

Moscova a transmis că nu are intenția de a invada Țările Baltice sau Polonia și acuză NATO că destabilizează Europa prin apropierea trupelor de granițele Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există „nicio amenințare iminentă” împotriva NATO.

100.000 de militari ruși se aflau în luna mai la granița cu Ucraina. Este cel mai cel mai mare număr de la anexarea Crimeei în 2014. NATO spune că luna aceasta a existat o altă acumulare militară mare la granița cu Ucraina.

Statele baltice sunt văzute ca fiind cel mai vulnerabil flanc al NATO, fiind legate de teritoriul principal al alianței doar printr-un coridor terestru de aproximativ 60 km între Polonia și Lituania, cunoscut sub numele de coridorul Suwalki.

Experții militari avertizează că Rusia, prin Belarus, ar putea captura acel teritoriu, obținând un coridor de uscat către exclava sa puternic fortificată Kaliningrad de la Marea Baltică.

Trupele americane sunt staționate în Germania, dar ar putea să nu ajungă suficient de repede în Țările Baltice în cazul unui astfel de atac, spun experții.

 

×
x close