Antena 3 CNN Externe Legată și cu hainele pline de sânge. Ultimele imagini pe care o familie din Israel le are cu fiica lor. De nouă luni o așteaptă acasă

Legată și cu hainele pline de sânge. Ultimele imagini pe care o familie din Israel le are cu fiica lor. De nouă luni o așteaptă acasă

mama tinerei Naama Levy cere eliberarea ei
După nouă luni de la atacul Hamas, în 7 octombrie, Ayelet Levy Shachar încă își așteaptă fiica luată ostatic. FOTO Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2024   •   09:35

După nouă luni de la atacul Hamas, în 7 octombrie, Ayelet Levy Shachar încă își așteaptă fiica luată ostatic. Tânăra a împlinit 20 de ani în captivitate, a spus mama ei, care a refuzat invitația premierului israelian Benjamin Netanyahu de a merge cu el la Washington, nu pentru că nu era onorantă, ci pentru că era făcută la momentul nepotrivit, scrie BBC.

Naama Levy a fost răpită de teroriștii Hamas în 7 octombrie. Mama ei o descrie ca fiind o tânără hotărâtă, veselă, o bună studentă și sportivă.

Ea speră că coșmarul ei de nouă luni ar putea ajunge la sfârșit.

„Am auzit de la forțele de apărare și de securitate că se îndreaptă spre punctul unui acord”, spune ea. „Nimic nu ar trebui să ne distragă atenția în acest moment... cu asta ar trebui să avem de-a face acum. Întreb și sper că angajamentul premierului nostru în acest sens va fi prioritatea sa.”

Unele rude ale bărbaților și femeilor încă tinuți în captivitate în Gaza au călătorit la Washington împreună cu premierul israelian. Lor li s-a alăturat Noa Argamani, femeia de 26 de ani care a fost salvată de forțele israeliene în iunie.

A fost o decizie controversată, deoarece cei care făceau campanie pentru acordul de eliberare a ostaticilor au organizat proteste îndemnându-l pe Netanyahu să nu plece înainte de a aduce acasă ostaticii.

Când prim-ministrul israelian a sosit luni în SUA, le-a spus familiilor ostaticilor că sunt aproape de un acord, dar că presiunea militară asupra Hamas trebuie să continue.

„Vedem că inamicul începe să cedeze”, a spus el. „Putem ajunge la o înțelegere. Nu sunt pregătit în niciun fel să cedez în fața victoriei asupra Hamas”.

Israelul a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la atacul din sudul Israelului din octombrie anul trecut, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatici. Peste 39.000 de oameni au fost uciși în Gaza de atunci, potrivit ministerului sănătății din teritoriu.

Premierul israelian Netanyahu a rezistat presiunii de a accepta un acord de încetare a focului propus, care ar permite schimbul celor 116 ostatici rămași, dintre care 44 ar putea fi morți. Potrivit rapoartelor presei israeliene și a surselor BBC apropiate discuțiilor, negocierile s-au blocat din cauza cererilor israeliene ca soldații să supravegheze în continuare coridoarele de-a lungul graniței cu Egiptul și în centrul Fâșiei Gazei.

Săptămâna aceasta, Israelul a confirmat că încă doi dintre ostatici au murit în captivitate în urmă cu câteva luni, unul dintre ei probabil ucis de focul militar israelian.

Ayelet a declarat pentru BBC că fiica ei Naama fusese trimisă la post cu doar două zile înainte de atacul Hamas, după ce și-a terminat pregătirea de bază.

„Nu cred că știa unde să se ascundă”, a spus mama ei. Familia a văzut după aceea un videoclip în care se vede fata cu mâinile legate și cu pantaloni de trening plini de sânge într-un jeep.

Săptămâna trecută, familiile celor cinci femei soldat răpite de la post au publicat fotografii cu ele în primele lor zile de captivitate, pentru a aminti lumii despre soarta fiicelor lor.

Într-o fotografie se văd patru dintre tinere așezate pe saltele, unele dintre ele cu bandaje. Naama nu este printre ele. Ea nu este ținută cu ceilalți, a spus Ayelet, care adaugă că a văzut o imagine cu fiica ei cu un ochi umflat și vânăt.

Familia tinerei a adăugat că se crede că răpitorii ei au mutat-o ​​dintr-un loc în altul pentru a evita acțiunile militare israeliene și că ea avea răni de schije la  picioare. Forțele de securitate israeliene le-au spus că fata trăiește, dar nu le-au dat alte informații. Cele mai recente informații pe care le au este că ea este ținută în tunelurile Hamas.

Netanyahu își va trimite joi echipa israeliană de negocieri la Doha pentru a continua discuțiile, iar asta îi dă speranțe lui Ayelet. „Mă trezesc dimineața și știu că ea este încă acolo. Număr zilele, număr minutele. Cum pot să mă opresc?. Cred că este foarte puternică. Mă concentrez pe ideea că ea este foarte puternică, hotărâtă și inteligentă. Și că poate supraviețui”, a adăugat femeia.

 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close