Antena 3 CNN Externe Lech Walesa refuză o înaltă distincţie lituaniană: Sunt "preocupat" de minoritatea poloneză din Lituania

Lech Walesa refuză o înaltă distincţie lituaniană: Sunt "preocupat" de minoritatea poloneză din Lituania

1 minut de citit Publicat la 10:07 07 Sep 2011 Modificat la 10:07 07 Sep 2011
Lech Walesa refuză o înaltă distincţie lituaniană: Sunt "preocupat" de minoritatea poloneză din Lituania
Foto: INTACT Images/EPA
Liderul istoric al Sindicatului Solidaritatea, fostul preşedinte polonez Lech Walesa, a refuzat marţi o distincţie lituaniană, declarându-se "preocupat" de situaţia minorităţii poloneze din Lituania, informează AFP.
   
"Sunt profund preocupat de situaţia actuală a respectării drepturilor compatrioţilor mei cu privire la limbă, tradiţie şi respectarea culturii poloneze", afirmă Walesa într-o scrisoare transmisă Ambasadei Lituaniei în Polonia.
  
Laureatul ediţiei din 1983 al Premiului Nobel pentru Pace urma să fie decorat cu Marea Cruce a Ordinului Vitautas cel Mare, decernată de Vilnius pentru servicii aduse statului, poporului lituanian şi umanităţii.
   
Minoritatea poloneză din Lituania, care are aproximativ 200.000 de membri din totalul de trei milioane de locuitori ai acestei ţări baltice, a lansat recent o mişcare de protest faţă de nouă lege a educaţiei, pe care o consideră discriminatorie.
   
Premierul polonez Donald Tusk a efectuat duminica trecută o vizită-surpriză la Vilnius pentru a discuta cu omologul său lituanian Andrius Kubilius despre această problemă care afectează relaţiile bilaterale.

Între Vilnius şi Varşovia există o controversă şi cu privire la dreptul minorităţii poloneze din Lituania de a utiliza transcrierea poloneză a numelor proprii şi de a beneficia de indicatoare bilingve.
   
"Sper cu putere că autorităţile lituaniene vor crea condiţiile pentru ca să pot primi această distincţie în momentul în care compatrioţii mei, ca şi mine, vom avea dreptul la propriile noastre nume şi prenume", a adăugat Lech Walesa în scrisoarea sa.
   
Sesizată despre această controversă, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a dat dreptate autorităţilor de la Vilnius, apreciind că scrierea numelor proprii în documentele oficiale ţine de competenţa statelor.
  

×
x close