Antena 3 CNN Externe Le Monde: România nu se poate rupe de comunism

Le Monde: România nu se poate rupe de comunism

Le Monde: România nu se poate rupe de comunism
11 Iul 2007   •   09:24

Statele din Europa de Est continuă să se confrunte cu trecutul comunist, se arată într-un articol apărut în cotidianul francez ?Le Monde?. Publicaţia comentează că ţările foste comuniste nu reuşesc să încheie cele mai dureroase capitole ale istoriei, cum ar fi colaborarea cu fosta poliţie politică. ?Le Monde? mai precizează că, în România, legea lustraţiei a fost pusă în practică foarte puţin până în prezent. În articolul de două pagini, postat pe site-ul ?Le Monde?, este făcută o analiză a modului în care fostele state comuniste din Europa de Est au evoluat în era democraţiei.

?Dacă românii au reacţionat foarte rapid la căderea Zidului Berlinului, condamnând imediat cuplul Ceauşescu, problema arhivelor a rămas mult timp problematică?. Cotidianul francez subliniază faptul că preşedintele Traian Băsescu s-a angajat să promoveze legea lustraţiei abia după reconfirmarea sa la conducerea ţării, în urma referendumului din 19 mai.

Cât despre arhivele securităţii, ?Le Monde? comentează că acestea au fost desecretizate cu adevărat doar în 2006, cu puţin înaintea aderării României la Uniunea Europeană. ?România şi Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeană în al cincilea val de extindere, trebuie la acest capitol să dea dovadaă de moralitate în viaţa politică, pentru a-şi consolida construcţia democratică?. Publicaţia face o analiză a stării democraţiei şi în Bulgaria, în Ţările Baltice, în Polonia, Ungaria şi Germania.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close