Antena 3 CNN Externe Le Monde: Elveţienii susţin că sunt "invadaţi" de cerşetorii din România

Le Monde: Elveţienii susţin că sunt "invadaţi" de cerşetorii din România

1 minut de citit Publicat la 13:23 05 Feb 2010 Modificat la 13:23 05 Feb 2010
Le Monde: Elveţienii susţin că sunt "invadaţi" de cerşetorii din România
Romii proveniţi din România continuă să fie o problemă pentru autorităţile elveţiene. Publicaţia franceză Le Monde a publicat un reportaj referitor la situaţia numărului mare de cerşetori romi care au ajuns în Elveţia după ridicarea, în 2004, a vizelor pentru cetăţenii români care doresc să intre în această ţară.

Mai multe localităţi elveţiene, printre care şi Geneva, se confruntă cu probleme ridicate de romii care cerşesc. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din judeţul Alba, România, susţin jurnaliştii publicaţiei franceze. Ei fac câteva drumuri dus-intors pe an, în familie, întrucât fug ?de mizeria şi discriminările care îi împiedică să-şi trimită copiii la şcoală".

Copiii romi, luaţi din custodia părinţilor

În timpul iernii, Geneva găzduieşte aproximativ 70 de romi, iar vara numărul acestora se măreşte ajungând la 200. Localnicii sunt şocaţi la vederea numărului mare de cerşetori care se strâng în centrul oraşului, a declarat Jean-Philippe Brandt, purtător de cuvânt al poliţiei cantonale. Potrivit acestuia, Geneva a cunoscut în timpul sărbătorilor de iarnă un aflux impresionant de copii romi.

La sfârşitul lunii ianuarie, autorităţile din Geneva au pus în aplicare o serie de măsuri pentru protejarea copiilor care cerşesc. Poliţiştii au început să oprească minorii romi şi să îi ducă la serviciul de protecţie ca să evalueze "situaţia lor familială şi socială". În cazul în care autorităţile decid că siguranţa copiilor este în pericol, părinţii pot pierde custodia acestora.

Dina Bazarbachi, avocată şi directoare a unei asociaţii de apărare a romilor, a lăudat măsurile autorităţilor din Geneva. Totuşi, aceasta susţine că ?anunţul plin de intenţii bune din partea autorităţilor? se înscrie într-un context de represiune. În 2007, a fost implementată legea împotriva cerşetoriei care obligă persoanele prinse în astfel de ipostaze să plătească amenzi. În cazul în care nu le pot achita, cerşetorii ajung în închisoare.

Antena3.ro

×
x close