"Ministrul Lazăr Comănescu a reconfirmat interesul României de promovare și dezvoltare în continuare, pe toate planurile, a relațiilor bilaterale româno-chineze, în spiritul celor convenite de președinții României și R.P. Chineze în cadrul întâlnirii pe care au avut-o în septembrie 2015, la New York, în contextul segmentului la nivel înalt al celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Ministerul Afacerilor Externe.
Șeful diplomației române a mai avut joi o întâlnire cu președintele Institutelor Chineze de Relații Internaționale Contemporane (CICIR), Ji Zhiye, și cu ceilalți membri ai conducerii CICIR. Potrivit MAE, partea chineză a manifestat un interes deosebit față de percepțiile României asupra construcției europene și a evoluțiilor în planul securității în estul și sudul continentului european.
"Totodată, partea chineză a prezentat viziunea sa asupra viitoarei președinții a G-20, pe care o va exercita în 2016, precum și prioritățile R. P. Chineze în dezvoltarea relațiilor cu UE. A fost exprimat interesul pentru intensificarea cooperării dintre institutele de relații internaționale și think-tank-urile de profil din cele două țări", a precizat sursa citată.
Institutele Chineze de Relații Internaționale Contemporane, cu sediul în Beijing, au fost înființate în anul 1980, fiind în prezent cele mai mari și influente dintre institutele chineze în domeniu. Analizele și studiile CICIR sunt elaborate la cererea diferitelor departamente și instituții guvernamentale și sunt furnizate acestora sau incluse în publicații academice.
Ministrul de Externe al României a avut, de asemenea, o întâlnire, la sediul Ambasadei din Beijing, cu reprezentanți ai Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), filiala China.