Obiectivele includ acum o serie de alte teritorii, a spus Lavrov, citat de agenția rusă RIA Novosti.
"Nu mai există doar republicile populare Doneţk şi Lugansk (în est), ci și regiunile Herson şi Zaporojie (în sud, n.r.) și o serie de alte teritorii. Iar acest proces continuă, constant și cu perseverență", a explicat ministrul rus de Externe.
Ministrul a adăugat că obiectivele Rusiei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va livra Kievului arme cu rază lungă de acțiune, semnalează agenția Reuters.
"Nu putem permite ca, în partea din Ucraina controlată de Zelenski sau de înlocuitorul său, să se afle arme care ar putea amenința direct teritoriul nostru sau pe cel al republicilor care și-au declarat independența sau vor să își aleagă singure viitorul", a subliniat Lavrov.
Extinderea campaniei în sudul Ucrainei vine după ce rușii au preluat controlul în Lugansk
Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin a negat orice intenție de a ocupa teritoriile ucrainene, spunând că scopul său este demilitarizarea și "denazificarea" țării.
Kievul și Occidentul au replicat că Putin duce, de fapt, un război de expansiune în stil imperial, sub pretextul "demilitarizării și denazificării".
După ce trupele ruse au eșuat în asaltul asupra capitalei ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 25 martie că prima fază a "operațiunii speciale" a fost finalizată și că obiectivul principal este "eliberarea Donbasului", o zonă în care Moscova a întreținut focare separatiste în Donețk și Lugansk încă din 2014, de la anexarea Crimeei.
După aproape patru luni, armata rusă a preluat aproape integral controlul în Lugansk, aplicând tactica "pământului pârjolit", cu bombardamente intense de artilerie asupra țintelor militare și civile, deopotrivă.
Trupele Moscovei ocupă, de asemenea, teritorii ucrainene în sudul țării, în special în regiunile Zaporojie și Herson, și continuă să lanseze lovituri cu rachete asupra orașelor din întreaga Ucraină.