Antena 3 CNN Externe Laureată a Premiului Nobel pentru Pace: "Mark Zuckerberg este un dictator mai mare decât Rodrigo Duterte"

Laureată a Premiului Nobel pentru Pace: "Mark Zuckerberg este un dictator mai mare decât Rodrigo Duterte"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 08:30 27 Iun 2024 Modificat la 08:30 27 Iun 2024
Ressa Zuckerberg Duterte DPA Images
De la stânga la dreapta, Maria Ressa, Mark Zuckerberg și Rodrigo Duterte. Sursă foto: hepta / DPA Images

Maria Ressa, jurnalistă filipineză laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a cerut platformelor tehnologice să acționeze imediat pentru a împiedica alunecarea lumii spre fascism și să protejeze democrația împotriva dezinformării răspândite de rețelele sociale, transmite Agerpres, care citează presa internațională.

Ressa a vorbit, miercuri, în cadrul summit-ului "Global Fact 11".

Evenimentul reunește, la Sarajevo, aproximativ 500 de specialiști din întreaga lume în lupta împotriva dezinformării, precum și reprezentanți ai marilor companii de tehnologie, între care Meta, Google și TikTok.

Jurnalista s-a adresat direct acestor companii, cerându-le să adopte măsuri mai eficiente împotriva dezinformării, să oprească manipularea și utilizarea datelor private pentru beneficii economice și să înceteze promovarea prejudecăților ce favorizează discriminarea grupurilor vulnerabile. 

Susținând că "jurnalismul este antidotul împotriva tiraniei", Ressa a amintit de acuzațiile pe care le-a înfruntat în timpul administrației fostului președinte filipineze Rodrigo Duterte.

Zuckerberg și Musk, taxați drept "dictatori mai mari" decât fostul președinte filipinez Duterte de o laureată Nobel

Ea este, de altfel, autoarea cărții "How to fight a dictator" (Cum să lupți împotriva unui dictator), în care se referă la Duterte, dar și la Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei Meta, care deține Facebook.

Potrivit jurnalistei, Zuckerberg este un dictator mai mare decât fostul președinte din Filipine.

Acesta a condus țara asiatică între 2016 și 2022, iar regimul său naționalist-populist este amintit pentru sprijinul vocal al președintelui față de execuțiile extrajudiciare, în special printre traficanții și consumatorii de droguri, dar și pentru "politica independentă" a lui Duterte, care a strâns relațiile țării cu China și Rusia. 

Maria Ressa l-a mai numit, recent, "dictator" pe Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian.

Luna trecută, la un eveniment literar din Țara Galilor, jurnalista a afirmat: "(Rodrigo) Duterte a fost un dictator mult mai mic decât este Mark Zuckerberg și dați-mi voie să-l pomenesc și pe Elon Musk".

"Zuckerberg și Musk au dovedit că toți, indiferent de cultură, limbă sau geografie, avem mult mai multe în comun decât lucrurile care ne diferențiază, deoarece toți suntem manipulați în același mod", a continuat ea, potrivit sursei citate.

Laureată Nobel: "În Filipine era vorba de bogați versus săraci. În SUA e vorba de rasă"

"În Filipine, era vorba de bogați versus săraci. În Statele Unite, este vorba de rasă. (Mișcarea) Black Lives Matter a fost bombardată din toate părțile de propaganda rusă, iar scopul nu a fost să-i facă pe oameni să creadă ceva anume. Scopul a fost ca, prin expunerea pe scară largă, să se creeze haos", a acuzat ea, susținând că "modul în care companiile de tehnologie incită la polarizare, frică, furie și ură ne transformă la nivel personal și ca societate".

Laureata Premiului Nobel pentru Pace a sugerat două modalități de a diminua controlul pe care companiile de tehnologie îl au asupra oamenilor. 

În primul rând, SUA ar trebui să elimine secțiunea 230 dintr-o lege din 1996 numită Communications Decency Act. Secțiunea respectivă protejează companiile de tehnologie de procesele ce ar putea fi declanșate ca urmare a conținutului postat de utilizatorii platformelor sociale.

"Cealaltă metodă presupune ca, dacă aveți copii, să nu-i lăsați să acceseze rețelele sociale până când nu sunt suficient de mari, deoarece acestea produc dependență", a conchis Maria Ressa.

×
TOP articole
x close