Antena 3 CNN Externe Large Hadron Collider este din nou un loc mai rece decât spaţiul cosmic

Large Hadron Collider este din nou un loc mai rece decât spaţiul cosmic

1 minut de citit Publicat la 22:44 16 Oct 2009 Modificat la 22:44 16 Oct 2009
Large Hadron Collider este din nou un loc mai rece decât spaţiul cosmic
Experimentul Large Hadron Collider (LHC) este din nou unul dintre cele mai reci locuri din univers, după ce toate cele opt sectoare ale LHC au fost aduse la temperatura ?optimă? de funcţionare, adică -271C/ -456F/ 1.9 kelvin / mai rece decât temperatura din spaţiul cosmic, relatează BBC.

Uriaşii magneţi ai LHC sunt menţinuţi la această temperatură foarte scăzută prin utilizarea heliului lichid. Magneţii sunt dispuşi în cadrul unui tunel circular de 27 de kilometri care străbate graniţa dintre Elveţia şi Franţa. Această operaţiune de răcire reprezintă un pas important în calendarul de repornire a experimentului LHC, programată a avea loc la jumătatea lunii noiembrie.

Experimentul LHC a fost oprit din 19 septembrie 2008, din pricina unei probleme la un magnet care a dus la scurgerea în tunel a unei tone de heliu lichid. După accident, acceleratorul de particule a trebuit să fie încălzit pentru a putea fi reparat.

Large Hadron Collider este cel mai mare experiment de acest tip efectuat vreodată. În cadrul acestuia se vor ciocni particule sub-atomice, la viteze comparabile cu cea a luminii, pentru a recreea condiţii similare cu fracţiunea de secundă imediat următoare exploziei Big Bang.

La graniţa dintre Elveţia şi Franţa, CERN - cea mai importantă instituţie dedicată cercetării originilor materiei - a instalat cel mai mare şi mai puternic detector de particule creat vreodată: un dispozitiv cântărind 12.000 de tone, desfăşurat într-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, având ca principal component, pe lângă alte 14 părţi, un uriaş magnet de 2000 de tone, 16 metri înălţime, 17 metri lăţime şi 13 metri lungime. La o adâncime de 100 de metri sub Alpi, un inel cu o circumferinţă de 27 de kilometri a fost supus unui proces de răcire, timp de doi ani, pentru a ajunge la o temperatură de minus 271,3°C, cu aproape două grade mai ridicată decât zero absolut.

Antena3.ro

×
Etichete: LHC
x close