După scandalul produselor cu melamină, în care China a jucat rolul principal, a venit rândul Japoniei să dea socoteală pentru neregulile din domeniul producţiei de alimente. Lapte praf contaminat cu aceeaşisubstanţă, provenind din Japonia şi destinat "copiilor subnutriţi şi săraci", a fost depistat la Bobo Dioulasso, la 365 de kilometri vest de capitala statului Burkina Faso, informează AFP.
"Serviciile noastre au prelevat lapte din Bobo Dioulasso la 20 octombrie 2008, pe care le-am analizat. Am constatat că acest lapte este contaminat cu melamină", a declarat directorul general al Laboratorului naţional pentru sănătate publicã (LNSP), Daouda Traore.
"Am constatat că dozele maxime au fost depăşite de opt ori, prin urmare este un produs care nu trebuie consumat", a adãugat Traore.
"Acest lot de lapte provine dintr-o donaţie fãcută unui centru de binefacere pentru copii şi îşi are originea în Japonia. Dacă traducerile care ne-au parvenit sunt corecte, produsul se numeşte Hagu Kumi şi compania producătoare este Morinaga", a precizat aceeaşi sursă.
Grupul japonez Morinaga, care, din 1994, deţine o fabrică de lapte praf la Harbin, în China, nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţiile.
Directorul general al LNSP spune că au fost confiscate cinci lăzi conţinând fiecare câte 12 cutii de lapte contaminat.
Scandalul laptelui contaminat cu melamină a izbucnit la 11 septembrie, în China, când principala companie acuzată a recunoscut că divizia de lapte pentru bebeluşi are probleme. Cel puţin 4 bebeluşi au murit, iar alţi 53.000 de copii au primit îngrijiri medicale. Aproximativ 13.000 de copii au fost spitalizaţi.
Burkina Faso se numără printre statele care au interzis importurile de lapte şi produse derivate provenind din China.
Antena3.ro