Antena 3 CNN Externe Lansarea primului satelit iranian provoacă temeri în Occident

Lansarea primului satelit iranian provoacă temeri în Occident

Iran a lansat primul său satelit, eveniment ce era programat a coincide cu a 30-a aniversare a revoluţiei islamice. După lansare, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad îi anunţa pe iranieni că republica islamică este oficial prezentă în spaţiu cu tehnologie indigenă.

Lansarea primului satelit iranian provoacă temeri în Occident
04 Feb 2009   •   05:26

Cu toate acestea, lansarea a produs îngrijorare în mediul internaţional, pe fondul temerilor că Iranul ar putea folosi tehnologia spaţială pentru a dezvolta rachete nucleare.

SUA şi UE bănuiesc că Iranul dezvoltă pe ascuns arma nucleară şi îşi ascunde ambiţiile de a transforma racheta spaţială Safir în rachete balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să poarte focoase nucleare.

Lansarea satelitului Omid vine cu doar o zi înainte ca diplomaţii Consiliului de Securitate să se întâlnească în Germania pentru a discuta despre refuzul Iranului de a opri îmbogăţirea uraniului.

Manouchehr Mottaki, ministrul iranian de Externe, a lansat un atac dur la adresa Occidentului şi ONU şi a programului lor de non-proliferare. El susţinea că ştiinţa aparţine întregii umanităţi, deşi ?unii oameni cred că tehnologia avansată aparţine exclusiv unor state?.

×
Subiecte în articol: mahmoud ahmadinejad
Cele mai noi știri
Parteneri
x close