Antena 3 CNN Externe La Bruxelles se desfăşoară noi discuţii privind statutul Kosovo

La Bruxelles se desfăşoară noi discuţii privind statutul Kosovo

1 minut de citit Publicat la 14:39 14 Oct 2007 Modificat la 14:39 14 Oct 2007
La Bruxelles se desfăşoară noi discuţii privind statutul Kosovo
Delegaţiile sârbă şi kosovară se vor întâlni din nou, faţă în faţă, cu medierea troicii internaţionale pentru Kosovo. Premierul kosovar Agim Ceku a declarat că un eventual progres în cadrul discuţiilor depinde doar de partea sârbă. Discuţiile directe între Priestina şi Belgrad vor fi reluate duminică, la cartierul general ONU de la Bruxelles. Delegaţia kosovară este reprezentată la cel mai înalt nivel, de preşedintele Fatmir Sejdiu, care nu aşteaptă însă nici un rezultat concret în urma noilor negocieri.

„Nu e nimic nou din partea niciuneia dintre delegaţii. Avem propria viziune, ne vom prezenta ideile despre cum am putea convieţui împreună. Nu vom abandona poziţia noastră” a declarat preşedintele kosovar. Premierul kosovar a spus la rândul său sâmbătă că progresul discuţiilor depinde doar de capacitatea sârbilor de a înţelege, mental şi politic, faptul că realitatea Kosovo nu poate fi altceva decât independenţa provinciei. Delegaţia sârbă va fi condusă de ministrul de Externe Vuk Jeremic şi ministrul pentru Kosovo, Slobodan Samardzic.

Singurii optimişti în privinţa discuţiilor de duminică sunt oficiali Uniunii Europene, care consideră că sunt necesare mai multe discuţii faţa în faţă între cele două delegaţii, înainte de raportul troicii internaţionale pentru Kosovo, către secretarul general ONU. Documentul se aşteaptă să fie prezentat pe 10 decembrie. Aşa-numita troică, formată din Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia, face eforturi de a clarifica poziţia celor două părţi, după raportul preşedintelui finlandez Marti Ahtisaari, care a propus în primăvară independenţa condiţionată a provinciei.

Kosovarii trebuie să accepte o prezenţă internaţională pe teritoriul noului stat independent, şi să garanteze drepturile minorităţii sârbe. Planul este susţinut de Statele Unite şi Uniunea Europeană, dar poate fi compromis de un veto al Rusiei în cadrul Consiliului de Securitate ONU.

Antena 3

×
x close