Mai mult chiar, francezii au pomenit de varianta de a boicota bjocurile olimpice din cauza încălcării dreptruilor omului în China. Totul se leagă de situaţia din Tibet, pe care autorităţile chineze au încercat în zadar să o ascundă. Flacăra va reveni în China în luna mai, iar apoi va ajunge şi în Tibet, în ciuda problemelor din regiune. Aici va fi cel mai dificil moment. Deja zeci de tibetani au aprins la New Delhi, in semn de protest fata de China, o ?flacară a independenţei?. Ei s-au pronunţat împotriva trecerii flacării olimpice pe teritoriul lor, care, în viziunea lor nu apartine Chinei.
Ceremonialul a început cu intonarea imnului Olimpic, apoi a imnului Chinei şi s-a încheiat cu intonarea imnului Greciei. Apoi preotesele s-au aşeazat în faţa altarului şi l-au aşteaptat pe purtătorul torţei Olimpice care a aprins altarul.
După un scurt discurs, preşedintele comitetului Olimpic elen a înmânat flacăra olimpică oficialităţilor chineze. Evenimetul a fost decalat din motive de securitate. Ar fi trebuit să aibã, loc de dimineaţă pe Acropole. 2.000 poliţişti au sigurat buna desfăşurare a ceremoniei, de teamă să nu fie întreruptă de incidente precum cel de la aprinderea flăcării olimpice, când evenimentul a fost perturbat de militanţi ai organizaţiei Reporteri fãrã Frontiere.
CEREMONIA DE ÎNMÂNARE A TORŢEI OLIMPICE CĂTRE AUTORITĂŢILE CHINEZE
Antena 3