Antena 3 CNN Externe Kurzii protestează împotriva incursiunilor militare turceşti

Kurzii protestează împotriva incursiunilor militare turceşti

Kurzii protestează împotriva incursiunilor militare turceşti
21 Oct 2007   •   12:38

15 soldaţi au fost ucişi de rebelii kurzi, într-un atac asupra unei baze militare din sud- estul Turciei, în contextul în care sâmbătă kurzii dintr-un oraş aflat în nordul Irakului au ieşit în stradă, nemulţumiţi că guvernul de la Ankara a aprobat o eventuală incursiune în Irak, în zone unde se presupune că se refugiază mulţi rebeli kurzi. În încercarea de a aplana conflictul, Parlamentul irakian a invitat Turcia la masa dialogului.

Mii de kurzi au luat străzile cu asalt pentru a arăta lumii întregi că nu sunt de acord cu decizia Ankarei de a aproba o eventuală incursiune în Irak. Ei au avertizat că îşi vor apăra teritoriul. În marşul de protest, demonstranţii au acuzat Turcia că vrea să destabilizeze situaţia din regiune. Parlamentul turc a autorizat săptămâna trecută o incursiune militară în nordul Irakului pentru combaterea rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, ce foloseşte religia ca bază pentru atacurile sale împotriva ţintelor turceşti.

Irakienii, în schimb condamnă ferm decizia Parlamentului de la Ankara de a vota în favoarea unei posibile ofensive transfrontaliere, împotriva rebelilor kurzi. Mai mult chiar, Parlamentul irakian invită autorităţile turce la un dialog pentru soluţionarea crizei. Proteste similare ale kurzilor au avut loc şi săptămâna trecută.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close